Afbeelding

Niet alleen de lasten maar ook de lusten

Politiek Politici aan het woord

We zitten midden in de overgang van energie uit fossiele grondstoffen naar energie uit zon en wind. Elke gemeente heeft de opdracht gekregen van het Rijk om een bepaalde hoeveelheid energie op te wekken middels zon of wind. De afspraak is om eerst zonnepanelen op daken te leggen. We zien al veel zonnepanelen verschijnen op daken van huizen en boerenschuren. Helaas blijft het aantal zonnepanelen op de daken van bedrijven en kantoren achter. Pas als alle daken vol zijn of als er geen daken beschikbaar zijn, wordt er gekeken naar zonnepanelen op land. Dit is voor velen een minder ideale situatie, weinig mensen willen zonnepanelen in hun achtertuin. Om de transitie naar hernieuwbare energie mogelijk te maken, zullen we concessies moeten doen en zon op land toestaan. 

De kans dat er binnen onze gemeentegrenzen zonnepanelen op land worden geplaatst, is groot. Om te zorgen dat inwoners niet alleen de lasten hebben van de energietransitie is er beleid gemaakt over lokaal eigendom, waarin geborgd wordt dat de inwoners ook mee kunnen delen in de winst. Lokaal eigendom gaat over de verdeling tussen de lusten en de lasten, zoals de verdeling van de opbrengsten van zonneparken. We willen namelijk niet dat alle opbrengsten naar investeerders in het buitenland gaan.

In Bodegraven-Reeuwijk zijn twee energiecoöperaties actief, Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk en Zon op Bodegraven-Reeuwijk, die met investeerders zonneparken realiseren. Zij werken zonder winstoogmerk en hebben ervaring met lokaal eigendom. Door je bij hen aan te sluiten, deel je in de winst en zorg je er mede voor dat we lokaal profiteren van de energie opgewekt in Bodegraven-Reeuwijk.

Judith Wijtenburg, GroenLinks

Advertentie

Categorieën