Piet van den Heuvel is overleden.
Piet van den Heuvel is overleden. Foto: Paulina den Bree

In memoriam Piet van den Heuvel

SLUIPWIJK - Op dinsdagavond 19 maart jl. is na een heel kort ziekbed Piet van den Heuvel overleden. Daarmee is op 86-jarige leeftijd een einde gekomen aan het leven van deze markante Sluipwijker die heel veel betekend heeft voor de Sluipwijkse en Reeuwijkse dorpsgemeenschap.

door Bert Verver


Piet werd op 19 oktober 1937 geboren op de boerderij van zijn ouders in ’s-Gravenkoop. Later nam hij de boerderij over en zette hij zich met hart en ziel in voor de verzorging van zijn veestapel en het voortbestaan van het bescheiden bedrijf. Hij voelde zich daarnaast al jong nauw betrokken bij het wel en wee van de Reeuwijkse gemeenschap. Zo werd hij in 1961 secretaris en, later, voorzitter van de Sluipwijkse buurtvereniging Margriet. Mede door zijn inbreng werd Margriet een bloeiende vereniging, die, naast het jaarlijkse zomerfeest, ook iedere winter enkele feestavonden met bekende artiesten organiseerde. Veel plezier beleefde Piet aan het werk dat hij deed voor de Onderlinge Brandverzekering. Als buitendienstmedewerker en taxateur (schatter) voelde hij zich daar helemaal op zijn plaats en door zijn kennis en vertrouwenwekkende persoonlijkheid wist hij veel klanten aan de Onderlinge te verbinden en verbonden te houden. Piet was niet een man die in besturen zijn gezicht liet zien en weer vertrok. In de jaren ’70 legde hij mede de basis voor de heroprichting van het Oranje-comité en naast zijn inspanningen voor Margriet was hij een kleine 30 jaar bestuurslid en vice-voorzitter van het Zalencentrum De Brug. Daarnaast was hij langjarig één van de drijvende krachten bij de Seniorenvereniging Reeuwijk 55+. Voor die vereniging zette hij zich, naast het gewone bestuurswerk, onder meer met een grote groep vrijwilligers in voor de inzameling van oud papier, een activiteit die tot op de dag van vandaag een goede financiële basis legt voor betaalbare activiteiten voor ouderen in de Reeuwijkse gemeenschap.


Voor al zijn inspanningen ontving Piet al in 1999 uit handen van burgemeester Bauer de versierselen die horen bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Door zijn aimabele persoonlijkheid wist Piet veel mensen aan zich te binden en het beste te bereiken voor de organisaties waarvoor hij zich inspande. Hij was een echte bruggenbouwer en ondervond daarvoor veel waardering.Voor alles was hij echter en echte familieman die genoot van het samenzijn met zijn echtgenote Nel en de gezinnen van hun drie kinderen. Plaats van samenkomst was eerst op de boerderij, maar toen die na 78 jaar verlaten werd voor een huis in De Ravenhorst werd dat al snel een nieuw ‘thuis'. Voor hen is het overlijden van Piet een groot verlies en dat geldt ook voor de grote kring van vrienden en kennissen om hen heen.