De buurtkinderen verzorgden koffie en thee met wat lekkers.
De buurtkinderen verzorgden koffie en thee met wat lekkers. Foto: Stichting De 12 Reeuwijkse Plassen

Opruimactie: er lag van alles wat!

PLASSENGEBIED - REEUWIJK-BRUG - In totaal hebben zo'n 60 mensen geholpen bij de Landelijke Opschoondag op 23 maart. Ook het bestuur van de Stichting De 12 Reeuwijkse Plassen en het dorpsteam Plassengebied staken de handen uit de mouwen.

Plassengebied

Bij de Tochtbrug (Hortemansdijk) stonden de buurtkinderen klaar om de dertig vrijwilligers van koffie, thee of chocolademelk en een stroopwafel te voorzien. Bij de afvalkraam, opgezet en bemand door de gemeente, lagen voor iedereen afvalgrijpers, handschoenen en meer opruimspullen klaar. Na een kort welkomstwoord door Hans Richters, voorzitter van de stichting De 12 Reeuwijkse Plassen kon iedereen op zoek naar zwerfafval. De verwachting was laag gezien de gehoorde opmerkingen “ik zie niet zoveel liggen”. Maar toch, door goed speuren werden er nog veel en soms verrassende dingen gevonden. De nieuw uit te proberen lange afvalgrijpers van 2 tot aan bijna 3 meter bleken erg handig bij de sponzige oevers en de brede sloten.


En wat vonden ze? 

Op de fietsroute Gouda -Driebruggen zagen de vrijwilligers dat sloten en oevers regelmatig gebruikt worden als afvalbak. Blikjes, flesjes, snoepzakken, sigarettenpeuken en bierflessen. Zelfs een Grolsch beugelfles gaat de plomp in. In de sloten aan lager wal lag nog steeds afval verwaaid van vorig vaarseizoen, zoals een halfvolle wijnfles, een kuipje kruidenboter, babydoekjes en zelfs een radio. Waar de uit de sloot getrokken autoband vandaan komt blijft gissen. Ook bij de parkeerplaatsen werden de gekste dingen gevonden tot aan een seksspeeltje toe. Echt vies en al vaker opgemerkt, in de bermen, met name langs de Ree, werd menselijke poep en tissues gevonden. Helaas zijn er ook enkele dode dieren aangetroffen, waaronder een hermelijntje langs de ‘s- Gravenbroekseweg. Rustig rijden in het Plassengebied is het devies, alleen al voor de overstekende dieren, in het voorjaar schieten ze vaker dan anders de weg over. 


Voor de afsluiting van de ochtend, kwamen de BOA’s en wethouder Robin Kersbergen met de BOA-boot bij ons verzamelpunt. Een sinterklaaswaardige aankomst, alleen zat er dit keer zwerfafval uit de Breevaart in de zak. Patrick van Team Schoon kon tevreden met een volle wagen naar de afvalstraat. Alle deelnemers werden hartelijk bedankt door de gemeente voor hun inzet. Ook de gezamenlijke partijen van deze actie kijken voldaan terug: Stichting De 12 Reeuwijkse Plassen, Dorpsteam Plassengebied,  Natuuracademie Reeuwijkse Plassen en SNR. De volgende actie staat alweer op de agenda, vuilvissen op 19 oktober.


Opruimactie Reeuwijk-Brug

Bij De Brug verzamelden zich zaterdagochtend 25 mensen, veelal uit Reeuwijk-Brug. Ook 5 mensen van Geocaching deden mee aan de opruimactie. De meesten van deze groep komen uit Reeuwijk, maar ook uit de regio. Zij deden mee omdat zij tijdens het Geocashen doen aan CITO (Cash in Trash Out) oftewel zwerf-afval ruimen. Dat doen zij telkens op een andere plek. Zij werkten deze keer samen met het dorpsteam Reeuwijk-Brug. Na een kop koffie met een stroopwafel en een korte toespraak van Robin Kersbergen ging een ieder, groepsgewijs, oostwaarts of westwaarts de wijken in, gewapend met een grijper en plastic zak. 

De vrijwilligers dachten in Reeuwijk-Brug niet zoveel zwerfafval aan te treffen, want op 29 februari had een groep van 35 mensen van Geocashing een grote hoeveelheid zwerfafval opgehaald in het gebied. Daarom was het uiteindelijk toch nog verrassend dat slechts in drie weken tijd zoveel zwerfafval is verzameld dat de pickup truck van de gemeente voor bijna driekwart was gevuld. Gek genoeg geeft dat toch een voldaan gevoel, je ziet dat je een verschil hebt gemaakt. En wat gaat er een rust uit van een schone straat!


Ook leuk zijn de vele positieve reacties die de deelnemers kregen, waarvan ‘goed bezig!' vaak werd gehoord of met een knikje of een opgestoken duim de waardering werd overgebracht. Opvallend is het enthousiasme van de deelnemers zelf, waarvan er velen hun verbazing uitspraken dat dit initiatief maar één keer per jaar wordt georganiseerd. Tja, waarom eigenlijk? Door een aantal mensen is de intentie daarom uitgesproken om na de zomervakantie een nieuwe opschoondag te organiseren, een enthousiasme om te koesteren. Met veel voldoening kan in ieder geval worden teruggekeken op deze opruimactie, met dank aan de gemeente voor hun facilitering.

De BOA-boot.
Een dode hermelijn.
Hier is flink gesnackt.
Wethouder Robin Kersbergen komt aangevaren met de BOA-boot.
Een berg afvalzakken met zwerfafval.
Een deel van de vrijwilligers die hebben meegedaan aan de opruimactie.
Welkomstwoord aan alle vrijwilligers.
Landelijke Opschoondag Plassengebied en Reeuwijk-Brug.
Landelijke Opschoondag Plassengebied en Reeuwijk-Brug.
Een bosje bloemen tussen het zwerfafval?
Landelijke Opschoondag Plassengebied en Reeuwijk-Brug.
Landelijke Opschoondag Plassengebied en Reeuwijk-Brug.
Landelijke Opschoondag Plassengebied en Reeuwijk-Brug.
De groep vrijwilligers die meededen aan de Landelijke Opschoondag in het Plassengebied.
Ook het plassengebied werd ontdaan van zwerfafval.