Cameratoezicht.
Cameratoezicht. Foto: Provincie Zuid-Holland

Provincie onder geïntensiveerd toezicht

PROVINCIE - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt de provincie Zuid-Holland onder toezicht. 

Dat betekent dat de provincie concrete afspraken gaat maken met de AP over hoe de provincie zorgvuldiger om gaat met persoonsgegevens en daarover geregeld moet rapporteren.


De AP heeft zorgen over de bescherming van persoonsgegevens binnen de provincie en wil dat de provincie sneller actie gaat ondernemen op signalen die eerder zijn afgegeven. Concrete aanleiding vormt onder meer de melding van een datalek
op 8 september 2023.


Gevolgen 

De provincie verwacht dat dit datalek weinig tot geen gevolgen heeft voor burgers en bedrijven van de Provincie Zuid-Holland. Het datalek heeft plaatsgevonden in een intern systeem. 


Maatregelen 

Direct na melding van het datalek is er actie ondernomen, waaronder het identificeren en isoleren van documenten, het afsluiten van bepaalde mappen en het opnieuw instellen van bepaalde autorisaties. 


Investeren 

De provincie herkent zich in de brief van de AP. Al vóór deze melding heeft de provincie 23 miljoen euro uitgetrokken voor de informatiehuishouding. Ze ziet het verscherpte toezicht als een kans om deze transitie samen te versnellen.