Klimaatburgemeester Gertrud de Roos (rechts) en Henriëtte Vink openen de foto galerie.
Klimaatburgemeester Gertrud de Roos (rechts) en Henriëtte Vink openen de foto galerie. Foto: mijnklimaatpartij

Foto-expositie groene gevels en daken

zaterdag 2 maart 2024 0:01

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Klimaatburgemeester Gertrud de Roos heeft een foto-expositie geopend die laat zien welk mooi en aangenaam resultaat je kunt behalen met het vergroenen van gevels en daken. Ze onthulde de foto’s samen met Henriëtte Vink, de voorzitter van de meet-up van mijnklimaatpartij. De foto’s zijn te bekijken in de etalage van de Klimaatwinkel in de Prins Hendrikstraat. 

Groene gevels en daken was afgelopen najaar de zevende meet-up van mijnklimaatpartij. Voorzitter Bram Tack: “Wij zijn geen politieke partij meer, maar een burgerbeweging en staan open voor iedereen die op een aangename manier wil bijdragen aan initiatieven tegen de klimaatverandering. Ieder seizoen laten we met een voorbeeld zien hoe gemakkelijk het soms kan zijn”.

Verkoeling

Groene gevels en daken kunnen een mooie bijdrage leveren aan verkoeling, wateropvang en klimaatbeheersing en... het kan nog heel mooi zijn ook. Als onderdeel van de campagne voor dit onderwerp organiseerde mijnklimaatpartij een fotowedstrijd, om mooie voorbeelden binnen onze gemeente in beeld te brengen.

Gratis advies

Op 2 maart organiseert Henriëtte Vink met haar groep in de Klimaatwinkel een atelierdag met gratis advies. Iedereen met plannen om iets met eigen gevel of dak te doen kan dan tips krijgen over hoe dit aan te pakken. Daarvoor worden ook plaatselijke hoveniers uitgenodigd, en er is in de Klimaatwinkel informatie beschikbaar over subsidie van de gemeente bij het uitvoeren van de plannen.

Klimaatdoelen

Henriëtte is enthousiast over hoeveel vergroening kan bijdragen aan de klimaatdoelen. Het helpt tegen hittestress in hete periodes, het opnemen van CO2 en voor de biodiversiteit. Daarnaast kan bijvoorbeeld een retentie dak helpen bij de wateropvang bij piekbuien. Alles telt van klein dak en kleine gevel tot grotere oppervlakten. Dus zowel als particulier als zakelijk zijn er vele mogelijkheden en kansen. Het is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Heel mooi om te zien, win-win dus.

Locatie