Afbeelding
Foto: Marlien van Leeuwen

Diamanten echtpaar Broekhuis-Nikkels

Algemeen

Bodegraven - Annie Nikkels was nog maar vijftien jaar toen ze met haar zeventienjarige Bertus Broekhuis van de kerk uit naar huis fietste. Hij viel op haar mooie lange golvende donkere haar en zij vond hem helemaal leuk, zijn doen en laten, eigenlijk álles. Hun hele jeugd kenden ze elkaar al. Woonden in hetzelfde dorp: Nijbroek in de provincie Gelderland. Op 9 oktober 1957 zijn ze getrouwd. "Samen met mijn zus," vertelt Bertus, "die trouwde met de neef van Annie. Het hele gezelschap werd per bus vervoerd. Dat was wat! De kerk, waar wij beiden gedoopt waren en onze belijdenis hadden gedaan, zat helemaal vol!"

Hilversum 3

De eerste vier jaar van hun huwelijk woonden ze in Oenen, een klein plaatsje wat onder de gemeente Epe viel. Daar kregen ze bezoek van de directeur van de Oud Hollandse Kaasfabriek uit Bodegraven. Deze was op zoek naar een onderhoudsmonteur. En Bertus had de juiste diploma's. Met het vooruitzicht van een mooi huis in de Piet Heinstraat werd het jonge stel gelokt. Maar Bertus zag dat niet zitten: "Ja, daar ga ik niet heen, dat is zover van mijn moeder." Toch zijn ze gegaan. Niet Bertus, maar de zeven maanden zwangere Annie, had de meeste moeite met die verhuizing. Annie: "Ze verstonden mij niet en omgekeerd. Ons Gelderse dialect was zo heel anders dan hoe er hier werd gepraat. Ik heb heel erg last van heimwee gehad." Bertus niet, die ging psalmen en gezangen fluitend naar zijn werk. Om de week begon hij om drie uur in de nacht met zijn dienst. Bertus: "De fabrieks­arbeiders zongen ook altijd psalmen en gezangen. Ook andere liedjes, maar die kende ik niet. Ouwe Harm Kooistra, die kon zo mooi zingen. Die zette in en dan zong iedereen mee. Nee de radio, Hilversum 3, was er toen nog niet."

Smidse in schuur

Na veertig trouwe dienst­jaren is Bertus op zijn 59ste met de vut gegaan. "Het is een druk baasje, wijst Annie. Hij kan niet stilzitten." In de schuur van de Piet Heinstraat had Bertus zijn werkplaats waar hij van roestvrij staal de meest prachtige voorwerpen laste. Een aantal daarvan staat sierlijk in de woonkamer. De lampen en de poten van een tafeltje bij het raam zijn van ijzer siersmeedwerk en ook door Bertus gemaakt. "Dan ging de smidse wel naar buiten, anders maakte het vuur het veel te heet in het schuurtje."

Ontvoerd

Samen kregen ze drie kinderen, Theo, Wilma en Arnold. Alle drie zijn ze getrouwd en hebben kinderen gekregen. Bertus en Annie: "We hebben inmiddels ook de nodige achterkleinkinderen." Met terechte trots wordt er een groepsfoto geshowd waar de hele familie opstaat. Maar liefst 28 personen en nummer 29 is op komst. Annie: "Afgelopen zaterdag hebben onze kinderen met hun partners ons ontvoerd. We zijn een weekendje in Scherpenzeel geweest. Het was prachtig! Maandagmorgen, 9 oktober de dag van ons trouwen, moesten we het huisje weer uit. We zouden die middag ook ons feest vieren voor familie en vrienden bij Gasterij
Milandhof in Zegveld. Toen we daar aankwamen stonden de klein- en achterkleinkinderen al te wachten, samen hebben we van een heerlijke brunch genoten. Op woensdag 12 oktober heeft burgemeester Van der Kamp hen een bezoek gebracht. Met een prachtige bos bloemen feliciteerde hij hen met dit heugelijke feit. Buiten in het felle zonnetje, bij het beeld ontworpen en gemaakt door Bertus, werden ze op de plaat vereeuwigd.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën