Paar hete hangijzers voor wethouders

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Nadat alle fracties in de raadsvergadering hun zegje mochten doen over de begroting van het college van burgemeester en wethouders, was het aan de wethouders om te reageren op de opmerkingen en verzoeken.

Portefeuillehouder Dirk-Jan Knol reageerde als eerste op de inbreng van de raadsleden. Hij onderstreept de wens en noodzaak om de leningenportefeuille omlaag te brengen maar houdt een slag om de arm ten aanzien van noodzakelijke investeringen in de toekomst. Hij verwacht niet dat er een begrotings­tekort ontstaat op het sociaal domein en mocht dat wel het geval zijn dan zijn er naar zijn mening voldoende middelen om dat af te dekken. Bovendien verwacht hij uit dat de nieuwe rijksbegroting een extra bijdrage vanuit het gemeentefonds. Hij veronderstelt dat in 2018 flinke stappen gezet zouden kunnen worden bij de
rea­lisering van plannen uit de centrumvisie Bode­graven. Specifiek geld is daarvoor niet gereserveerd, maar er zit ruimte daarvoor in de begroting voor de openbare ruimte. Verder stelt hij dat de verschuiving tussen rioollasten en afvalstoffenheffing niet tot een lastenverzwaring van de burger zal leiden.

Martin Kromwijk ging in op de zorgen over het sociaal domein. "Het nakomen van de zorgplicht staat hoog in het vaandel en
door zorg te verbeteren willen we het ook goed­koper maken," zo hield hij de raad voor. Met maatschappelijke partners wordt getracht aan de stuurmaatregelen op het financieel tekort nader invulling te geven. Hij zegt toe dat in de volgende kwartaalrapportage thema­gewijs uit te werken. In de richting van de VVD gaf hij aan een kostenbatenanalyse ten aanzien van de Huizen van Alles aan de vroege kant te vinden, omdat de ervaringen nog groeiende zijn. Ten aanzien van het dorps- en wijkgericht werken is hij van mening dat burgerinitiatieven vaak betaald kunnen worden uit verschuivingen in de begroting, maar dat het niet alleen een geldkwestie is en het soms voldoende is vanuit de gemeente voor ondersteuning te zorgen. Met Elly de Vries is hij het eens dat een visie op de samenleving beter pas in de kadernota. "Daar ligt een mooie taak voor de volgende raadsperiode,"
zo merkte hij op.

Volgens Kees Oskam wordt er stapsgewijs wel degelijk gewerkt aan de uitvoering van beleidsvoornemens op het gebied van duurzaamheid. Er wordt ingezet op coöperatieve aanpak en ook de sportaccommodaties en de Fuut kunnen daarin participeren. Volgens de wethouder is de visie op het (ecologisch) groenbeheer volop in beweging. Naar aanleiding van vragen van GroenLinks bevestigt hij dat er op het gebied van gasloos bouwen nog voortgang kan worden geboekt, maar in de bestaande bouw wil hij in eerste instantie toch inzetten op energiebesparing. De discussie over het BAS wil hij graag aangaan omdat daarin keuzes kunnen worden gemaakt; die hangen echter mede samen met de begroting van Cyclus die binnenkort wordt opgesteld. Hij komt met een notitie over de opbouw van de grond­exploitatie en de effecten daarvan op de leningenportefeuille en wil voor het eind van het jaar een voorstel presenteren over de oplossing van knelpunten voor fietsers.

In de richting van Arie
de Groot gaf Laura Leijendekkers aan dat voor de uitvoering van het VN-verdrag en het dementievriendelijk maken van de gemeente geen geld nodig zal zijn, omdat het om een bewustwordingsproces gaat. Burgemeester Van der Kamp wil op het thema handhaving graag terug­komen in een volgende commissievergadering.

Vanavond staat de definitieve besluitvorming van de raad op de agenda. Het ziet er niet naar uit dat dat nog een spannend debat zal opleveren, vooral ook omdat is toegezegd dat drie hete hangijzers in een aparte commissievergade­ring terugkomen. Het gaat dan over de tariefstelling van het Bewust Afvalscheiden (BAS), de leningen­portefeuille en de grond­exploitatie. De wat moeizame begroting voor het sociaal domein kan echter nog wel een discussiepunt opleveren.

Tekst Bert Verver

Advertentie

Categorieën