Grote zorgen bij gemeente over provinciale spoorplannen

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is uiterst teleurgesteld over de plannen van de provincie Zuid-Holland voor een 'versnelde intercity'-variant op de spoorcorridor Leiden-Utrecht. Deze plannen voorzien in gedeeltelijke spoorverdubbeling tussen Bodegraven en Nieuwerbrug, maar niet in een kwartierdienst die station Bodegraven aandoet.

In de voorgestelde variant van de provincie worden de huidige twee intercity's per uur versneld door enkel te halteren op de stations Leiden Centraal, Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal. Op Bodegraven wordt alleen gehalteerd door sprinters, die twee keer per uur gaan rijden. Voor deze ontwikkeling is in Bodegraven en Nieuwerbrug een gedeeltelijke spoorverdubbeling nodig, terwijl station Bodegraven niet meeprofiteert van meer treinen op het traject. De gemeente staat dan ook zeer kritisch tegenover de plannen.

Noodzakelijk

De provincieplannen staan haaks op het sentiment in de gemeenteraad, die dit voorjaar nog unaniem opriep tot volledige verdubbeling van het spoor voor optimalisatie van de spoorlijn. Een minder storingsgevoelig tracé met kwartierdienst is volgens de raad noodzakelijk voor het aantrekken van nieuwe inwoners en bedrijven en daarmee van economisch belang van Bodegraven-Reeuwijk. In de gemeenteraad van vorige week sprak Vincent Rorive (Burgerbelangen) zijn ernstige verontrusting uit over het voornemen van provincie en rijk. Zijn ongerustheid werd breed gedeeld in de raad waarbij Lizette Visscher alle fracties opriep hun zorgen kenbaar te maken bij hun collega's in de Provinciale Staten.

In gesprek

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaat op zeer korte termijn met de provincie in gesprek. Aan de hand van deze gesprekken wil zij onderzoeken of er toch gekomen kan worden tot een kwartierdienst. Wethouder Kees Oskam van verkeer en vervoer: "Het stimuleren van hoogwaardig openbaar vervoer past binnen de ambitieuze klimaatdoelstellingen die de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zich heeft gesteld. De huidige ontwikkelingen helpen ons niet bij onze ambities rondom duurzame mobiliteit." Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën