Afbeelding
Foto: Bert Verver

Mogelijk verhuispremie voor winkeliers Bodegraven

Algemeen

Bodegraven - Afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een visie om het centrum van Bodegraven weer aantrekkelijke te maken voor het winkelend publiek. Eén van de belangrijkste knelpunten die aangepakt moeten worden, is de leegstand van een relatief groot aantal winkelpanden in het hart van het centrum. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om door middel van een verhuispremie winkeliers te stimuleren om van een locatie buiten het compacte centrumgebied te verhuizen naar een pand dat daarbinnen ligt.

Wethouder Dirk Jan Knol meldt dat het college van burgemeester en wethouders alle ins- en outs van de centrumvisie nog eens met elkaar hebben doorgenomen. ìWe zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat er actief stappen gezet moeten worden om de leegstandsproblematiek op te lossen. Er zijn 22 detailhandels die we graag naar het centrum toe zouden willen hebben, maar we realiseren ons dat het verhuizen van een bedrijf vaak substantiÎle bedragen vergt. Om daar een bijdrage aan te leveren zouden we een tijdelijk fonds kunnen instellen waaruit een verhuispremie betaald kan worden.î

De wethouder geeft daarbij aan dat er binnen de gemeente wel wat fondsen zijn waaruit geput zou kunnen worden, maar ook de provincie Zuid-Holland onderkent de problematiek, die in veel centra speelt, en de gemeente probeert daarom de provincie te laten aansluiten om de stimuleringsregeling mogelijk te maken.

Vrijheid in keuze

Het is volgens de wethouder zeker niet de bedoeling om bedrijven als bouwmarkten te verlokken om naar het centrum te gaan. Knol: ìEr zijn echter nogal wat detaillisten die zich buiten het centrum hebben gevestigd zoals op de Doortocht en Rijnhoek, maar je kunt ook denken aan zaken die bijvoorbeeld in de Noordstraat zitten. Het vestigingsbeleid is voor sommige bedrijven in het verleden misschien wat te gemakkelijk geweest. Met het beschikbaar stellen van een verhuispremie kunnen we ze misschien weer verlokken om een plaats in te nemen in het gebied dat in de woonvisie als het compacte centrum wordt aangeduid. De vrijkomende panden kunnen dan weer voor andere functies bestemd worden. Overigens wil ik benadrukken dat het iedere ondernemer vrij staat om wel of niet mee te gaan in dit proces.î

Meer maatregelen

De wethouder realiseert zich dat de term ëconcurrentievervalsingí snel in de mond genomen kan worden. Hij wijst er echter op dat een mogelijke verhuispremie slechts ÈÈn van de maatregelen is die die ingezet kunnen worden om het centrum aantrekkelijker te maken. "Wij zijn, op basis van de leegstandsverordening, ook bezig om eigenaren van leegstaande panden stappen te laten zetten om hun locatie weer opgevuld te krijgen. Bovendien wordt er gekeken naar de parkeersituatie en naar mogelijkheden om het centrum en het Raadhuisplein aantrekkelijker te maken. De ondernemers zelf spelen daar uiteraard een belangrijke rol in."

Het kadaster heeft inmiddels een simulatiespel ontwikkeld, geÎnt op Bodegraven, dat het mogelijk maakt om met de pandeigenaren te bekijken wat er eigenlijk zou moeten gebeuren. Dat spel werd dinsdagavond 21 november gepresenteerd en de uitkomsten worden meegenomen in het vervolgtraject. Het voorstel voor het beschikbaar stellen van de verhuispremie wordt op korte termijn uitgewerkt en aan de raad aangeboden.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën