Afbeelding
Foto: Bert Verver

Burgemeester zet familie Rietveld in het zonnetje

Algemeen

Nieuwjaarsbijeenkomst

Bodegraven-Reeuwijk - Aan het begin van de traditionele en zeer geanimeerde nieuwjaarsbijeenkomst van college en gemeenteraad zette burgemeester Christiaan van der Kamp met enkele korte interviews de familie Rietveld in het zonnetje. De avond daarvoor greep het bedrijf van de fameuze veehouders/slagersfamilie net naast de Ondernemersprijs Midden-Holland, maar de complimenten op deze avond voor het bedrijf waren zeker verdiend.

Een bijzonder woord van welkom was er voor de nieuwe inwoners. De gemeente maakt er de laatste jaren een goede gewoonte van deze voor de nieuwjaarsbijeenkomst uit te nodigen en een aantal had daar daadwerkelijk gebruik van gemaakt. In een persoonlijke noot gaf de burgemeester aan dankbaar te zijn voor zijn herbenoeming voor opnieuw een ambtstermijn van zes jaar.

Terugblik

Een korte terugblik hoort bij een nieuwjaarstoespraak. Een klein beetje met een knipoog memoreerde de burgemeester de wereldwijde aandacht voor de gemeente toen de ledverlichting bij de voetgangersoversteek in Bodegraven in gebruik werd genomen en hij sprak de verwachting uit dat de beweegbare breedtebeperking die HIG heeft ontwikkeld voor het plassen­gebied ook veel aandacht zal krijgen.

Tot de hoogtepunten rekende de burgemeester de erkenning van de gemeente als Fairtrade gemeente. Daarnaast benoemde hij ook de opvoering van de bouwproductie en de ontwikkeling van de centrumvisie voor Bodegraven, met daarbij aandacht voor het menswaardig huisvesten van arbeidsmigranten. Een positief gevoel heeft hij bij het succes van Landal Green Parks Reeuwijkse Hout en de beslissing van de gemeenteraad over de nieuwbouw van het zwembad De Kuil.

Omkering van werkelijkheid

De conclusie dat wij tot de gelukkigste volkeren van de wereld behoren, is volgens Van der Kamp niet terug te vinden in de media. Er is veel negatief nieuws. Positief nieuws is kennelijk geen nieuws en lijkt daarmee niet aan­wezig te zijn. In de ogen van de burgemeester is dat een omkering van de werkelijkheid. Na deze constatering benoemde hij de veelheid aan initiatieven die er in de gemeente worden ontwikkeld door betrokken inwoners. "De één is actief in één van de Huizen van Alles, de ander is taal­maatje voor een nieuwe Nederlander, de volgende zet een actie op voor een goed doel, weer iemand zorgt voor maaltijden voor diegene die weinig aandacht krijgen. Of inwoners
zijn vrijwilliger op de buurtbus, geven nieuwe energie en elan aan ons zwembad De Fuut of zijn trainer bij een sportvereniging. En dat allemaal met één doel: iedereen moet kunnen meedoen en zich thuis voelen in één van onze prachtige dorpen. Als ik zie wat VOTA, Puree en Papierwinkel nu al betekenen, dan geeft dat de kracht van onze samenleving aan."

Geluksagenda

Met dat laatste anticipeerde de burgemeester op twee beleidsvoornemens voor het komend jaar, namelijk het opstellen van een geluksagenda en het samenstellen van dorps­agenda's waarin per dorp wordt vastgelegd wat er speelt en wat het dorp nodig heeft. Bij dat laatste noemde hij de toekomst­visie die in Nieuwerbrug is opgesteld als voorbeeld.

Van der Kamp benadrukte in zijn toespraak ook het belang van de verbinding tussen zowel de burgers onderling als tussen de gemeenteraad en de inwoners en noemde daarbij ook het vele overleg dat in het afgelopen jaar is gevoerd over een groot aantal onderwerpen. Hij sloot zijn toespraak samen met de overige gemeente­lijke bestuurders af met de beste wensen voor het nieuwe jaar en een wel­gemeende toost daarop.

Tekst en beeld: Bert Verver

BUURbook voor inwoners

Bodegraven-Reeuwijk - In de kantlijn van de nieuwjaars≠bijeenkomst vond de presentatie plaats van het ëBUURbookí voor inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeu≠wijk. BUURbook is een initiatief van de welzijnsorganisatie SAM in samenspraak met bewoners. De gemeente steunt het initiatief dat gepresenteerd wordt als een digitaal dorpsplein waarop alle bewoners, clubs, verenigingen, professionals en ondernemers met elkaar in contact kunnen komen en initiatieven met elkaar kunnen delen. Maar ook spullen te leen of te koop kunnen vragen of aanbieden. Het is de bedoeling dat ieder dorp een eigen BUURbook heeft met een herkenbare identiteit. Het gebied waarvan de gebruiker zich op de hoogte wil houden, is instelbaar van straatniveau tot de hele gemeente. Ook is het mogelijk (gesloten) groepen aan te maken om bijvoorbeeld gemeenschappelijke agendaís of trainingsschemaís te delen. 

De inschrijving voor BUURbook is mogelijk via www.buurbook.nl en deelname is kosteloos. Op woensdag 17 januari is er een informatieavond hierover in het Huis van Alles, in Waarder, aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie: SAM, telefoon 0172-614500.

Advertentie

Categorieën