Drie plofkraken in tien maanden tijd

Algemeen

Bodegraven - Wederom was er vorige week 11 januari een plofkraak, dit keer bij de instore geldautomaat in de Kwalitaria Délifrance vestiging in winkelcentrum Vromade. Op 17 maart 2017 was er hier ook al een plofkraak toen de geldautomaat nog in de buitengevel zat. En op 6 juli was er een plofkraak aan de Marktstraat. Drie plofkraken in tien maanden tijd.

Rabobank-directeur
Maurits Versteegh laat in een reactie weten dat door de plofkraak de geldautomaat onherstelbaar beschadigd is en dat Kwalitaria ook de nodige schade heeft. Deze schade lijkt zich te beperken tot kapotte ruiten. "Het is voor onze lokale Rabobank de eerste keer dat het een plofkraak op een instore automaat betreft. Er is gelukkig niemand gewond geraakt. We begrijpen natuurlijk dat het voor omwonenden erg vervelend is dat zij tweemaal in een jaar zijn opgeschrikt door een plofkraak op een geldautomaat bij het winkelcentrum. We zijn met hen in overleg en overwegen alle vervolgopties zorgvuldig. We verwachten uiterlijk begin februari een beslissing hierin te nemen."

De politie heeft een getuige gehoord die na de explosie een persoon van ongeveer 1.70 meter lang, geheel in het donker gekleed met een halflange jas zag weglopen. Een andere getuige zag een voertuig, mogelijk een scooter, wegrijden in de richting van de Cortenhoeve. Agenten zochten uitgebreid in de omgeving, maar troffen geen verdachten meer aan. Het is nog onbekend of er buit is gemaakt. De politie doet uitgebreid onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Om bij het geld in de kluis te komen, gebruiken criminelen soms zware explosieven om de geldautomaat op te blazen. Hierdoor richten plofkraken vaak bouwkundige schade aan. Ook kunnen plofkraken leiden tot emotionele schade bij omwonenden. De politie doet er daarom alles aan om de daders van deze plofkraak zo snel mogelijk te pakken. "Daarbij hebben wij uw hulp nodig. Heeft u in de dagen of uren voor de plofkraak plaatsvond mensen gezien die erg veel belangstelling toonden voor de geldautomaat? Bijvoorbeeld mensen die meerdere keren langs een automaat liepen en deze grondig bekeken? Of mensen die bijvoorbeeld vanuit een auto de automaat observeerden? Of heeft u de plofkrakers in actie gezien? Of hebt u camerabeelden waarop mogelijk de verdachten staan? Bel de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via het gratis nummer 0800-7000 of gebruik het online formulier op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Advertentie

Categorieën