Centrumvisie werpt vruchten af "Veel beweging in Bodegraven van binnenuit én buitenaf"

Algemeen

Bodegraven - Anderhalf jaar geleden stemde de gemeenteraad in met de Centrumvisie. We vragen Centrummanager Jeroen Wichers naar de status van de belangrijkste speerpunten: een compacter centrum met minder leegstand, oplossing voor parkeerdruk, betere verkeerscirculatie, tweede centrumbrug, ook wel aangeduid als de vierde Rijnbrug, en herinrichting van het Raadhuisplein.

Jeroen Wichers: "We gaan verder op de ingeslagen weg naar een compacter, gezelliger winkelgebied. Er is ook in de afgelopen tijd weer veel veranderd in het centrum. De Prins Hendrikstraat heeft nagenoeg geen leegstand meer. Het pand waarin de juwelier zat, is inmiddels verkocht, hier wordt op korte termijn ontwikkeling verwacht. Blokker blijft op dezelfde locatie en gaat nog dit jaar over op de nieuwe winkelformule. Tegenover PuntKomma komt een nieuwe kapsalon. De Van Tolstraat is een bloeiende straat, zonder leegstand. Een pijnpunt blijft het terrein tegenover Vision for Beauty, waar Blokker heen zou gaan. De ontwikkeling van die plek heeft onze volle aandacht. In de Kerkstraat heeft Just Classy onlangs haar deuren geopend en waar voorheen Scapino zat, komt komend anderhalf jaar een kringloopwinkel. De mogelijkheid blijft open om hier op termijn een hotel te vestigen. De Brugstraat is een nieuwe fietsenwinkel rijker op de plek van Van Gils/Decotrend. Ook zijn we al ver met een kandidaat voor de vroegere winkel van Klaas Bekker en met een nieuwe potentiele huurder voor het oude Lieverdje-pand. De voormalige apotheek wordt momenteel verbouwd en er wordt druk gezocht naar een nieuwe huurder, nu een potentiele huurder een andere keuze heeft gemaakt. Aan het Raadhuisplein zit Trekpleister na de verbouwing in een gloednieuw interieur. Tot slot zijn er potentiele huurders voor het vroegere Schoenenreusfiliaal aan de Marktstraat; daarover verwacht ik binnen één, twee maanden duidelijkheid."

Stimuleringsfonds

Wethouder Knol heeft aangegeven dat er circa 10 gegadigden zijn voor het stimuleringsfonds. Wichers: "Dit fonds is bedoeld als stimulans voor ondernemers van buiten het kernwinkelgebied om te verhuizen naar een locatie die erbinnen valt. Het fonds is toegezegd, nu wordt bekeken hoe de gemeente dit precies vorm kan gegeven, maar naar verwachting komt daar vóór de zomer uitsluitsel over."

"Er is steeds meer belangstelling voor Bodegraven, ik word veelvuldig benaderd door mensen die interesse hebben om hier te investeren. Daarnaast wordt ook wonen in het centrum gestimuleerd, dan bedoel ik hoogwaardige bewoning in bijvoorbeeld studio's boven winkelpanden. Het pand aan de Oud Bodegraafseweg waar Auto Jaarsveld zat, wordt nog vóór deze zomer opgeleverd met zowel woon- als kantoorfunctie. In juni komt daar na ruim een jaar ook een einde aan de wegafsluiting."

Vastgoedavonden

Na de eerste drukbezochte vastgoedavond van vorig jaar november, was er wederom veel animo voor de tweede bijeenkomst op 1 februari jl. Beide avonden stonden onder leiding van het Kadaster. Wichers vervolgt: "Het is gelukt om iedereen bewust te maken van de gemeenschappelijke deler: 'Wat is goed voor Bodegraven?' Dat is een andere, meer collectieve denkwijze dan handelen vanuit de eigen vastgoedportefeuille. De vastgoedeigenaren kregen de vraag voorgelegd: Hoe zou het centrum er idealiter moeten uitzien? Daarna volgden verdiepende vragen als: Wat betekent dit voor de individuele vastgoedeigenaar? en: Hoe kunnen vastgoedeigenaren elkaar daar onderling in versterken?"

Herinrichting Raadhuisplein

Het plan dat de landschapsarchitect heeft gemaakt voor de herinrichting van het Raadhuisplein wordt één dezer dagen verwacht. Zijn er afdoende oplossingen gevonden om het spanningsveld op te lossen tussen 'de wens van een gezelliger plein' en 'behoud van functionaliteit'? "Het plan wordt ieder moment gepubliceerd op de gemeentesite," vertelt Wichers. "Er is rekening gehouden met de wensen van alle betrokkenen. De verblijfskwaliteit van het plein neemt toe, met behoud van mogelijkheden wat betreft evenementen, markt en standplaatsen. Er is nog geen beslissing gevallen over de toevoeging van water, zoals een fontein. Ook wordt er nog gekeken waar de kermis voortaan kan komen. Nog voor de zomer worden zogenaamde quick wins ingevuld. Door meer groen wordt het plein gezelliger en intiem: er komen demontabele plantenbakken en dito bankjes rondom de bomen. Na de zomer, als het terrasseizoen voorbij is, worden de andere aanpassingen doorgevoerd, zoals de bestrating. Ook wordt onderzocht of de Marktstraat een stukje kan worden verlegd, zodat het terras van De Munt meer 'lucht' krijgt."

Parkeerdruk, verkeerscirculatie

"Het onderzoek naar verkeerscirculatie en parkeerdruk door Bureau Haskoning is inmiddels afgerond. Het advies ligt er, het is nu aan de politiek om daar een beslissing over te nemen. Zeker lijkt dat de functie van 'rouw en trouw' voor de kerk wordt verbeterd door het autoluw maken van het plein voor de Dorpskerk. Daar komen dan minder parkeerplaatsen. De oplossing hiervoor is tweeledig: optimaliseer bestaande parkeerruimte zodat er meer parkeerplaatsen komen (het voorplein achter Jumbo Raadhuisplein). Daarnaast gaat het om een stukje gedragsverandering: mensen moeten soms iets verder lopen."

Uit het rapport is gebleken dat het centrum nu al over voldoende parkeergelegenheid beschikt. Alleen wordt niet alle capaciteit optimaal benut, bijvoorbeeld de ondergrondse parkeergarage waar vaak ruimte over is. Het toevoegen van extra parkeerplaatsen is uiteindelijk wel comfortabeler; een extra parkeerruimte bij het station en/of bij zwembad De Kuil/De Meent zijn hiervoor mogelijkheden. Uit het rapport blijkt ook dat het nog niet zo eenvoudig is om de rijrichting van de Prins Hendrikstraat om te draaien voor al het verkeer. Dit geeft wel het 'rode loper effect', waarbij verkeer vanzelf het centrum wordt ingeleid. Maar niet alle bochten zijn dan te nemen door auto's, hulpdiensten en vrachtwagens voor bevoorrading van de winkels. Voor fietsers is het eventueel wel mogelijk."

Tweede centrumbrug

Naar aanleiding van de vraag of de 2e centrumbrug er moet komen, heeft het college aan de firma Haasnoot Bruggen gevraagd om de regelgeving te bekijken (de openingsvoorwaarden, de doorstroming van het verkeer en de eisen van Rijkswaterstaat). Daarnaast maken ze een schetsontwerp voor de impact op de aanwonenden. En er komt een kostenbegroting. "Als centrummanager ben ik vóór de komst van deze extra Rijnbrug," zegt Wichers. "Dit zou een enorme aanwinst zijn voor het centrum! Door deze voetgangersbrug tussen de Kerkstraat en de Van Tolstraat worden de loopafstanden korter. Er ontstaat dan een 'winkelrondje', die de winkels aan weerzijden van de Rijn met elkaar verbindt. Alle winkels zijn dan evengoed bereikbaar, ongeacht waar de auto geparkeerd staat. Of dat nu het parkeerterrein is bij de Albert Heijn en Aldi of bij Jumbo Raadhuisplein, bij het station of zwembad De Kuil/De Meent. Dit heeft een positieve invloed op de beleving én de verblijfsduur van de consument in het centrum."

Tekst: Ilse Höcker

Advertentie

Categorieën