Afbeelding

Bodegraven-Reeuwijk op weg naar inclusieve gemeente

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - In juli 2016 heeft Nederland, als één van de laatste landen in Europa, het 'VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap' ondertekend. Welke consequenties het verdrag heeft voor de gemeente en haar inwoners, legt wethouder Laura Leijendekkers uit.

Het VN-verdrag bepaalt onder meer dat mensen met een handicap (beperking) recht hebben om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken en te werken. Een handicap kan fysiek, mentaal, intellectueel of zintuiglijk zijn. Volgens het VN-verdrag leidt niet alleen de beperking zelf ertoe dat iemand niet aan de samenleving kan deelnemen, ook de manier waarop de omgeving is ingericht is hierop van invloed. De samenleving moet met al deze mensen rekening houden.

Overgereguleerd

"Het verdrag heeft een veel breder kader dan alleen de ruimtelijke omgeving," aldus de wethouder. "Het heeft ook te maken met gedrag, toegankelijkheid, bejegening, communicatie en informatievoorziening." Nederland loopt op dit gebied achter in de wereld en volgens haar komt dit omdat we een overgereguleerd land zijn. Mensen met een handicap lopen vast in de dichtgetimmerde wet- en regelgeving, teveel wordt alles voor hen bestuurd waardoor ze verstrikt raken in een net van starre procedures. "Het wordt tijd dat we naar de mens met een beperking zelf kijken en de regels, die er natuurlijk wel moeten zijn, flexibeler maken, zodat ze de regie over hun eigen leven terugkrijgen. Om dat te bereiken moeten we obstakels wegwerken: alle producten die we maken, de dienstverlening, wat we regelen, moet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking."

Samenleving waarin iedereen telt

Centraal in het VN-verdrag staat het bevorderen van participatie van mensen met een beperking, een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Om dit te bereiken is het noodzakelijk een bewustzijn te creëren, niet alleen bij de gemeente maar ook bij maatschappelijke organisaties, ondernemers en onderwijsinstellingen. Deze partijen moeten met mensen met een handicap samenwerken. Op gemeentelijk niveau bieden de Wmo, de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet Passend Onderwijs gereedschappen om het verdrag uit te voeren. Dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk al veel aandacht had voor de inclusieve samenleving blijkt uit de betrokkenheid van een aantal maatschappelijke organisaties zoals de Wmo-raad, MEE Midden-Holland, Stichting KernKracht, de Huizen van Alles en Ferm Werk. Het VN-verdrag moet hier een verdere impuls aan geven.

Om een lokale uitwerking van het VN-verdrag te realiseren is het 'Actieprogramma Toegankelijkheid' opgesteld. Dit programma krijgt houvast in de lokale maatschappij. Zo zal op 22 februari de 'Dag van de beleving' plaatsvinden in de zes Huizen van Alles in de gemeente, waarbij inwoners en ambtenaren onder leiding van een gespecialiseerd bedrijf kunnen ervaren hoe het is om te leven met een beperking (https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/donderdag-22-februari-dag-van-de-beleving). "In de maand daarop, maart 2018, wordt gekeken hoe het is met de toegankelijkheid van onze winkels en of onze ervaringsdeskundige inwoners daar nog mogelijkheden tot verbetering zien. Uiteraard vernemen onze winkeliers dat dan. We willen dat iedereen in Bodegraven-Reeuwijk een waardevol leven kan leiden."

Voortdurend proces

Laura Leijendekkers: "Het gaat om een cultuurverandering en dat is een voortdurend proces. We moeten ons bewust worden welke obstakels op alle terreinen mensen met een handicap zouden kunnen belemmeren en ernaar handelen door deze obstakels weg te nemen. Dat moeten we met elkaar doen, niet voor maar mét mensen met een beperking."

Tekst: Loes Kamer

Beeld: Sandra Pronk

Advertentie

Categorieën