Afbeelding

D66 is klaar om mee te doen in coalitie

Algemeen

Evenals bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft de lokale afdeling van D66 de Reeuwijkse Elly de Vries (60) gekozen tot lijsttrekker. Bas Otting (44) staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst en staat te popelen om een raadszetel in te nemen.

Elly de Vries woont inmiddels al weer acht jaar in Sluipwijk en is beroepsmatig manager personele voorzieningen bij PostNL met een sterk accent op schuldhulpverlening. D66 was in haar vorige woonplaats Hazerswoude een vertrouwde partij voor haar, hoewel ze niet politiek actief was. Dat veranderde toen in de aanloop van de vorige verkiezingen een beroep op haar werd gedaan om mee te helpen de slapende D66-afdeling in Reeuwijk weer nieuw leven in te blazen. Elly: "Ik heb daar graag ja tegen gezegd, want de visie van D66 past goed bij de wijze waarop ik in de politiek wil staan. De politiek heeft geen beste naam, maar ik wil het integer en transparant doen, zodat de kiezers weten waarop ze kunnen vertrouwen."

Bas Otting, sinds twee jaar woonachtig in Reeuwijk-Dorp, deelt die filosofie van harte. Zijn eerste politieke ervaring deed hij op in Boskoop waar hij commissielid was en na zijn verhuizing zette hij op verzoek van zijn partij die werkzaamheden voort. Voor Bas is het mooie van de politiek dat je problemen met elkaar, burgers en bestuurders, probeert op te lossen op een wijze die voor iedereen goed is. Elly is heel blij met het feit dat Bas, die internationaal salesmanager is, zich verkiesbaar heeft gesteld, omdat - zo stelt zij - het een zware opgave is om naast je baan en gezin iedere week weer zo'n 15 uur in het raadswerk te steken.

Goed gevoel

Elly kijkt met een goed gevoel terug op de werkzaamheden die haar fractie de afgelopen vier jaar heeft mogen verrichten. "Wij zijn er natuurlijk nieuw ingestapt en binnen een getalsmatig kleine oppositie is het niet altijd gemakkelijk je doelen te bereiken. Onderdeel van het leerproces was ook hoe je ervoor kon zorgen dat je anderen voor jouw ideeën kon winnen. Binnen de oppositie hebben we regelmatig samenwerking gezocht in zaken die ons ter harte gingen en op die samenwerking kijk ik met plezier terug. Ik denk dat we zeker een stempel op een aantal zaken hebben kunnen drukken. Wij hebben ons kritisch opgesteld op het financiële vlak en onze mee-begroting heeft zeker meegewerkt aan het verbeteren van de financiële situatie van de gemeente. Wij hebben veel steun gegeven aan het behoud van zwembad De Fuut en recent hebben wij onze bijdrage geleverd aan het beschikbaar stellen van 70.000 euro voor het verbeteren van de kansen voor jonge kinderen die in een achterstandssituatie dreigen te geraken."

Verbindende factor

Gevraagd naar de sterke kant van de democraten geeft Bas Otting aan dat dit vooral ligt in het feit dat zijn partij altijd een verbindende factor wil zijn. "Wij zijn goed in het vinden van een consensus waarbij de vraag 'hoe gaan we een probleem oplossen' onze insteek is. Wij gaan in onze visie uit van de vijf richtingwijzers die wij als landelijke partij hebben met een vertaling naar de lokale situatie. Wij hebben een groot vertrouwen in de zelfredzaamheid van mensen. Hebben ze daar onvoldoende kracht voor, dan moet er een helpende hand toegestoken worden. Maar ons oogmerk blijft om hen daarna weer volwaardig in de maatschappij een plaats te geven."

Drie kernpunten

De beide kandidaat-raadsleden noemen D66 een echte onderwijspartij. 'Beter Leren' staat dan ook bovenaan het lijstje. "Het gaat daarbij niet alleen om het vergaren van parate kennis. Het 'goed volwassen worden' hoort daar ook bij. Ieder kind moet voelen dat hij of zij ertoe doet in de gemeenschap. Alle kinderen moeten een goede start kunnen maken. Kunnen meedoen aan sport en muziek is belangrijk voor een kind en voor dat laatste zouden we graag extra geld willen zien."

Als tweede punt wordt het begrip 'duurzaam leven' genoemd. "Daar moeten we concreet invulling aan gaan geven. Als gemeente kunnen we een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van energieprestaties, ook in de nieuwbouw. Het beschikbaar komen van alternatieve energiebronnen is van groot belang. Sommige zullen wel binnen de gemeente een plaats kunnen vinden, andere, zoals windmolens, zijn effectiever op zee en zouden ons open landschap erg aantasten. Vergroening, zoals boomaanplant kan helpen in de reductie van fijnstof en een goede bijdrage leveren aan een aangename leefomgeving."

Met 'echt meedoen' wil D66 inzetten op een grotere betrokkenheid van inwoners bij besluitvormingsprocessen. Uit experimenten elders kan lering worden getrokken hoe dat opgepakt kan worden. "De dorps- en wijkteams kunnen versterkt worden, maar je moet dan ook zorgen dat ze over budgetten kunnen beschikken. Dat bevordert de kracht van de teams die dan zelf hun keuzes moeten maken. Door beter gebruik te maken van de kennis van de inwoners kan ook de veel gehoorde kloof tussen gemeente en burger worden verkleind. Digitale platforms zullen daarbij een steeds belangrijker platform worden."

Meedoen in coalitie

Lijsttrekker Elly de Vries is van mening dat haar partij, na vier jaar ervaring, klaar is om mee te gaan doen in een nieuwe coalitie. "Wij beschouwen ons als lokale partij en weten uit reacties dat D66 voor veel mensen een goed alternatief is. We hebben een realistisch programma dat veel mensen zal aanspreken en dat ook voldoende verbinding kan vormen met andere partijen. We hopen dat we kunnen doorgroeien naar drie zetels en als het nodig is zal ik zelf de wethouderskandidaat zijn."

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën