Veel ervaring in top kieslijst CDA

Algemeen

Ondanks het feit dat Jan Vergeer met zijn 33 jaar met afstand de jongste lijsttrekker in deze verkiezingsstrijd is, brengt de top van de kandidatenlijst van het CDA veel politieke ervaring met zich mee. Niet alleen de lijsttrekker draait al geruime tijd mee in de raad maar ook nummer 2, Dirk-Jan Knol, heeft de afgelopen vier jaar als wethouder een stevige inbreng gehad in de gemeentepolitiek. Ook nummer drie Nico de Heij kan bogen op een groot aantal jaren ervaring in commissies en raad.

Jan Vergeer is sinds een jaar of tien met vrouw, en inmiddels 2 kinderen, woonachtig in Bodegraven. Hij werd geboren op een boerderij in de Zegveldse Meije en als voorzitter van de KPJ kwam hij al jong in aanraking met de gemeentepolitiek. De werkwijze van het CDA sprak hem aan. Toen Jaco Kastelein hem vroeg zich aan die partij te binden, heeft hij daar graag gehoor aan gegeven. In het dagelijks leven is hij als adviseur werkzaam bij de gemeente Kaag en Braassem en de ervaringen die hij binnen

die gemeente opdoet, gebruikt hij regelmatig bij zijn raadswerk. Zo'n 2½ jaar geleden deed de fractievoorzitter Nico de Heij een stapje terug en nam Jan die positie over. Best een spannende stap, zo vindt hij zelf, maar hij heeft daar nooit spijt van gehad.

Dirk-Jan Knol (Reeu-wijk-Dorp) werd vier jaar geleden wethouder met als belangrijke taak het op orde brengen van de gemeentefinanciën. Ten tijde van het interview genoot Dirk-Jan in Zuid-Korea van de sportprestaties op de Olympische Spelen en dat stelt Jan Vergeer in de gelegenheid om aan te geven dat zijn partij het buitengewoon getroffen heeft met Dirk-Jan als wethouder. "Bij zijn aantreden was de financiële positie van de gemeente buitengewoon moeilijk. Hij is de architect geweest van de financiële ombuigingen en hij heeft er daarmee voor gezorgd dat de gemeente weer een financiële toekomst heeft. Hij heeft daarbij de gave om goed te luisteren, maar kan ook duidelijk zijn in het stellen van grenzen."

Beoogd fractievoorzitter

Hoewel een raadsfractie zijn eigen voorzitter mag kiezen, wil Jan Vergeer zich weer graag kandidaat stellen voor die functie. "Ik zal die taak met veel plezier

oppakken om daarmee mijn bijdrage te leveren aan het beleid dat wij de komende vier jaar willen

realiseren. Wij willen uiteraard graag door in de nieuwe coalitie en we zijn blij dat wij in de persoon van Dirk-Jan en prima wethouderskandidaat hebben. Mochten wij onverhoopt geen deel uitmaken van de coalitie, dan blijven wij onze speerpunten vasthouden en proberen de raad mee te krijgen in constructieve oplossingen."

Financieel herstel

Als we Jan vragen terug te kijken op de laatste vier jaar dan noemt hij het financieel herstel van de gemeente als prominent punt. "De schuldenlast is teruggebracht, de algemene reserve is weer positief en de gemeentelijke lasten zijn zelfs iets gedaald. Gezamenlijk is er veel bereikt. Zo wordt de Dronenwijk weer een echte woonwijk, heeft CVC een tweede kunstgrasveld, zijn burgerinitiatieven zoals het behoud van zwembad De Fuut en de passantenhaven gerealiseerd en er zijn besluiten genomen over de vernieuwing van maar liefst vier basisscholen en het zwembad De Kuil. Met elkaar kunnen we met voldoening terugkijken op de vluchtelingenopvang. Natuurlijk blijven er wensen over. Hoewel we tevreden kunnen zijn over het functioneren van de raad, zou ik graag nog meer oplossingsgericht

willen werken. En we moeten er met elkaar voor zorgen geen verkiezingsbeloften te doen die we niet kunnen waarmaken. Dat schaadt het vertrouwen in de politiek."

Lijn voortzetten

De lijsttrekker geeft aan de lijn te willen voortzetten die de afgelopen vier jaar is ingezet. "Voor ons is het daarbij van groot belang te blijven werken aan de normen en waarden. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het omgaan met het huisvesten van arbeidsmigranten, die enerzijds zorg opleveren maar anderzijds belangrijk zijn voor de lokale economie. Vanuit een goed rentmeesterschap willen wij onze samenleving zo inrichten dat wij die met een gerust hart kunnen doorgeven aan de volgende generatie."

Drie speerpunten

Een 'veilige gemeente' is het eerste speerpunt van het CDA. Jan Vergeer: "Wij willen ons sterk blijven maken voor het op de toegezegde formatie brengen van de politie, met een goed bezette post in Bodegraven. Wij hebben ons de laatste twee jaar ingezet voor het veilig fietsen. Zowel bij de gemeente als de provincie (fietstunnel onder de N11) heeft dat resultaat opgeleverd, maar er zijn nog knelpunten op te lossen en daar blijven we mee bezig."

Als tweede speerpunt benoemt Jan de 'gezonde gemeente'. Het gaat daarbij om zaken als 'gezond financieel', 'gezond economisch' en 'een gezond sportklimaat'. "Op deze gebieden kunnen we nog flink wat slagen maken. Op financieel gebied zullen we nog behoedzaam moeten handelen, we moeten niet denken dat we er al zijn."

De 'zorgzame gemeente' is voor de christendemocraten het derde speerpunt. "Wij zien eenzaamheid als een bedreiging voor de ouderen en willen meer steun geven aan de vaak zwaar belaste mantelzorgers. Het sociaal domein is in de gemeente goed opgepakt, maar de toegang daartoe is te ingewikkeld. Wij zouden graag het systeem van één gezin-één plan-één hulpverlener gerealiseerd zien worden."

Geen grote verschuivingen

De lijsttrekker verwacht geen grote verschuivingen in de raad. "Wij hopen de 5e zetel die we vier jaar geleden verloren hebben, terug te winnen. Ik denk dat die kans erin zit, gezien de wijze waarop wij zowel in de raad als in het college hebben gefunctioneerd."

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën