Afbeelding

Groen licht omstreden bouwplan De Steupel

Algemeen

Reeuwijk - De Raad van State heeft begin dit jaar voor de derde maal een uitspraak gedaan inzake de bouwplannen op het grasland/natuurgebiedje De Steupel in Reeuwijk-Brug. De bouw van tien villa's mag van het rechtsorgaan doorgang vinden. Tot teleurstelling van de omwonenden.

In het gebied De Steupel eeft de gemeente de bouw van een tiental villa's gepland tegen de zin in van de omwonenden die zich verenigd hebben in de Stichting Natuurbehoud De Steupel. De eerste twee keer ging de Raad van State mee in de bezwaren van de bewoners, zowel op administratieve als op inhoudelijke gronden, maar bij de behandeling van het derde bezwaar kon de RvS zich vinden in de overwegingen van de gemeente. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

Wethouder Kees Oskam geeft desgevraagd aan dat de gemeente zich nu gaat bezinnen op de bouw van 10 bijzondere woningen op een soort eilandkavels. "De woningen komen in plaats van de 35 recreatiewoningen die ooit in het gebied waren gepland. In de raad is besloten dat de nu te bouwen woningen uiterst duurzaam moeten worden ontwikkeld en in het bestemmingsplan zitten daarvoor vele randvoorwaarden. Bovendien is besloten dat de percelen een brugverbinding moeten krijgen met de weg De Steupel." Wanneer met de bouw gestart kan worden, kan de wethouder op dit moment nog niet aangeven, maar hij belooft wel dat de omwonenden betrokken zullen worden bij de voorbereiding van de bouwplannen.

Tom van Beek van de Stichting Natuurbehoud De Steupel is uiteraard teleurgesteld over de uitspraak van de RvS. Zijn teleurstelling wordt mede ingegeven door het feit dat het rechtscollege de natuurwaarden van het gebied niet in de afweging heeft betrokken. Zijn stichting wil graag met de gemeente in gesprek over de concrete invulling van de plannen, waarbij Van Beek erop wijst dat er best wat logistieke problemen zullen zijn. Als schot voor de boeg geeft hij ook aan dat aangedrongen gaat worden op een voortvarende afwikkeling van de bouwplannen, omdat het voor de omwonenden als voor de langskomende wandelaars het een weinig plezierig vooruitzicht is om jarenlang met een bouwput naast de deur te zitten.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën