Afbeelding

Groenvoorbereidingen nieuwe aula Algemene begraafplaats

Algemeen

Reeuwijk - De bouwaanvraag voor de nieuwe aula van de Algemene begraafplaats Reeuwijk-Tempel aan de Schinkeldijk is eind vorig jaar ingediend. De voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels begonnen.

Het nieuwe gebouw, naar een ontwerp van Architectenbureau Ben Kraan in opdracht van Uitvaartverzorging Brouwer de Koning, zal in omvang beduidend groter worden dan de huidige aula: twee opbaarkamers, die tevens gebruikt zouden kunnen worden als familiekamers, maken er deel van uit. Hierdoor neemt de functionaliteit van de nieuwe aula aanzienlijk toe en voorziet daarmee in de huidige behoefte.

Huidige vorm

Vanwege de situering van de nieuwe aula in de voortuin van de begraafplaats is het noodzakelijk het groen langs de oprijlaan aan te pakken. Luc Ettema, Senior Advisor van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, vertelt meer over de planning en de uitvoering. "Het aanzien van deze begraafplaats wordt in hoge mate bepaald door de beukenhagen, die aan de kant van de Schinkeldijk in bogen zijn aangeplant. Omdat de nieuwe aula door zijn omvang dichter bij de weg gebouwd wordt, zullen deze hagen moeten verdwijnen. We hebben erover gedacht de afzonderlijke haagbeuken te verplanten,

maar de praktijk wijst uit dat dat meestal niet het gewenste resultaat oplevert. Daarom hebben we besloten nieuwe hagen aan te planten, waarbij het uitgangspunt is de huidige vorm zoveel mogelijk te handhaven, zodat het aanzien vanaf de weg nagenoeg hetzelfde blijft. Dat is uiteindelijk goedkoper en je hebt sneller weer mooie, volle hagen terug," volgens Luc Ettema. Teneinde een mooi, ruimtelijk effect te creëren zal voor, tussen en achter deze hagen lagere begroeiing aangeplant worden in de vorm van siergrassen. De Rhododendron-hagen die aan weerszijden van de beukenhagen staan worden ingekort om plaats te maken voor het nieuwe gebouw.

Symmetrie

De herinrichting, naar een ontwerp van begraafplaatsarchitecte Ada Wille, is vooral gericht op symmetrie. Daarom wordt het centrale deel van de nieuwe aula visueel verbonden met de centrale as van de begraafplaats, van waaruit deze verder zoveel mogelijk symmetrisch ingericht wordt. De centrale as biedt aan het eind uitzicht op de polder en de kerktoren van Reeuwijk-Dorp. Om dit te realiseren is enige tijd geleden het colombarium, de urnenmuur, gedemonteerd. De middelste nissen van de muur werden niet gebruikt en zijn verwijderd, waardoor visueel een doorgang naar de polder is ontstaan. Met rechthebbenden van de in gebruik zijnde nissen wordt overleg gevoerd over de aanleg van een daarvoor in de plaats komende urnentuin met een lagere urnenmuur.

Herinneringstuin

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal het padenplan van het oudste, lager gelegen gedeelte van de begraafplaats intact blijven en zullen de paaltjes en de monumenten hier niet worden verwijderd, mits de rechthebbenden c.q. nabestaanden hiertegen geen bezwaar hebben. Naar aanleiding van een gesprek van de raadsleden

Lizette Visscher (VVD) en Henk van der Smit (SGP) met wethouder Kees Oskam is hiertoe besloten. Deze monumenten zullen als tastbare overblijfselen uit het verleden geïntegreerd worden in de herinneringstuin. Bij de herinrichting van dit gedeelte zal het oorspronkelijke groen als uitgangspunt

dienen. Wel zullen inmiddels te hoge bomen worden verwijderd, omdat het risico van omwaaien bestaat. Verwilderd groen zal plaatsmaken voor bodembedekkers, zodat ook hier meer licht en ruimte ontstaat en het geheel goed te onderhouden is.

Planning

Met betrokkenen wordt nog onderhandeld over het in eigendom verkrijgen van de percelen naast de begraafplaats om daar parkeergelegenheid te kunnen creëren. Mogelijk dienen bestemmingsplannen te worden gewijzigd en ook moet rekening worden gehouden met flora en fauna, waaronder de weidevogels. Luc Ettema: "Het is in deze fase lastig een tijdpad vast te stellen omdat er zoveel partijen bij het project betrokken zijn. Inzet is om alle werkzaamheden aan het einde van het jaar uitgevoerd te hebben." Zie voor meer informatie de website van de gemeente: gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/begraafplaats-reeuwijk-tempel.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën