Logo kobr.nl

Matthäus en Johannes Passion

Bodegraven-Reeuwijk - Voor Pasen staan traditiegetrouw uitvoeringen van de Matthäus en Johannes Passion op het programma. Ook binnen onze gemeente en in de directe omgeving kunnen belangstellenden genieten van deze meesterwerken van Bach.

In het Evertshuis in Bodegraven is op donderdag 29 maart een bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion door de Berliner Philharmoniker op het witte doek te zien. Twee jaar geleden werd deze uitvoering, die onder leiding staat van dirigent Sir Simon Rattle, vertoond in het Evertshuis. De ruim 150 bezoekers waren zeer ontroerd en aangedaan. "Na afloop grepen bezoekers mij bij beide handen en vertelden mij dat zij nog nooit zo een aangrijpende Matthäus hadden gezien," vertelt Rob Kraaipoel, vrijwilliger bij het Evertshuis. "Dat was ik geheel met hen eens. Zelf heb ik de Matthäus achtmaal in de Sint Janskerk in Gouda gezongen, maar bij deze versie liepen mij de tranen over de wangen."

"Je vraagt je dan meteen af, hoe komt dat? De Amerikaans theaterregisseur Peter Sellars bedacht dat bij de Matthäus Passion meditatie en gebed en belangrijke rol innemen. Sellars was in dit muzikale kunstwerk vooral geraakt door het bidden, smeken, pleiten en treuren. Hij ontwierp voor dirigent Simon Rattle en zijn Berliner Philharmoniker een 'lichte enscenering'. De rekwisieten bestaan slechts uit enkele houten kubussen en de koorleden zijn in eenvoudige donkere outfits gekleed. Bij de gebruikelijke uitvoeringen van de Matthäus Passion valt er weinig te zien. Als je aandachtig wilt luisteren, kun het best je ogen dicht doen. In deze Berlijnse versie blijf je kijken. Doordat regisseur Sellars aan de muziek een klein beetje beeld toevoegt, wordt het effect van het muzikale verhaal opeens veel indringender. Sellars is zich heel goed bewust van de valkuil, dat als je teveel beeld toevoegt, het opera wordt. En dat wil hij per se vermijden. Peter Sellars noemt zijn aanpak dan ook geen enscenering maar ritualisering, een nieuw bedacht woord om te benadrukken dat het hier niet om opera gaat."

Deze liveopname door de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie Berlin is nooit op televisie te zien geweest. Dé kans voor een breed publiek om de Matthäus Passion te ervaren, met het Rundfunkchor Berlin en topsolisten als Magdalena Kožená, Thomas Quasthoff en Mark Padmore. Voorafgaand aan de vertoning vertelt Kraaipoel iets over de aanpak van regisseur Peter Sellars. De zaal telt 220 plaatsen, wacht dus niet te lang met reserveren. Aanvang 19.30 uur. Entree: € 8,50 euro.

www.evertshuis.nl

Meer berichten