Afbeelding
Foto: Karin Wagter 

Olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen: 'Medailles na 20 jaar keihard werken'

Algemeen

Reeuwijk - Hij is een ruime week in Nederland vanwege de WK afgelopen weekend in Amsterdam. Reeuwijker en Olympisch kampioen schaatsen op de 10 kilometer, Ted-Jan Bloemen. Gelukkig hebben we even de gelegenheid om hem nogmaals te spreken, want zeg nou zelf; hoeveel Olympische kampioenen telt onze gemeente nu?!"

Jip Dijkstra (14) gaat mee op bezoek bij Ted-Jan Bloemen. Hij is schaatsfan en was de afgelopen Olympische Spelen ook een beetje fan van Canada. De lessen op school werden onderbroken, zodat hij met zijn klas het schaatsen kon volgen en zo heeft hij heeft Ted-Jan over de finish zien komen in misschien wel zijn mooiste rit ooit. Vijftien februari 2018 was voor de familie Bloemen een dag met een gouden randje. Wat ging er door hem heen, op het moment dat hij zich realiseerde dat hij de Olympisch kampioen was, willen wij weten. "Er ging zoveel door mij heen, ik zou het niet eens meer weten," vertelt hij bij zijn ouders thuis aan de keukentafel." Het was het resultaat van twintig jaar hard trainen, veel verliezen en toch doorzetten. Ik heb er zo ontzettend hard voor gewerkt. Ik ben tijdens mijn ererondje nog even gestopt bij de tribune waar mijn familie stond om het ook even samen te vieren. Het was geweldig."

Koning Willem-Alexander

Natuurlijk willen wij weten of hij koning Willem Alexander nog heeft ontmoet. "Jazeker! Vlak voor de medailleceremonie na de 5 kilometer kreeg ik uitleg over de gang van zaken, toen ik de koning op me af zag komen. Ik wilde hem uiteraard wel even de hand schudden. 'Het gebeurt niet vaak dat ik met de zilveren medaillewinnaar uit een ander land Nederlands kan spreken,' zei hij lachend toen hij me feliciteerde."

Een paar feiten: Ted-Jan is niet bijgelovig, doet niets raars voor de start van de wedstrijd en heeft ook geen favoriet paar schaatsen. "Sterker nog, ik heb maar twee paar schaatsen. Een paar waar ik altijd op schaats, die helemaal naar mijn voeten staan zodat ik 'in gesprek kan gaan met het ijs,' zoals Henk Gemser dat noemde, en een reservepaar. Maar na zes jaar op deze schaatsen te hebben geschaatst, moet ik misschien toch maar eens nieuwe aanschaffen."

Door met schaatsen

Ted-Jan oogt meer ontspannen dan toen we elkaar eind 2015 spraken en hij herstellende was van een wond aan zijn been. Tevredener ook. Toen vertelde hij dat het zijn ultieme droom was om ooit een Olympische medaille te winnen. "Die droom is nu werkelijkheid geworden," geeft hij met een grote grijns toe. "En nu moet ik weer iets nieuws verzinnen! Maar dat is geen probleem; voorlopig ga ik door met schaatsen!"

Deze Olympische Spelen waren zijn eerste, dus alles was nieuw. "Dat was een hele ervaring op zich en ik heb me daar wel op proberen voor te bereiden, zodat ik me kon focussen op het schaatsen. We sliepen met z'n vieren in een nieuw appartement en buiten stond een grote tent waar je dag en nacht terecht kon voor eten en drinken. Ik had een meer competitieve sfeer verwacht, maar die heerste er helemaal niet. Ik sprak verschillende atleten uit allerlei landen en dat was heel gezellig."

Meer feestje dan wedstrijd

Afgelopen weekend, tijdens het Wereld Kampioenschap, reed Ted-Jan niet zo best, maar het lijkt hem niet te deren. "Ik ben gewend om onder geweldige condities te schaatsen en dit was een stuk minder, dat was duidelijk. De omstandigheden waren eigenlijk WK-onwaardig, waardoor het misschien meer een gezellig feestje was dan een wedstrijd. Er heerste zo'n goede sfeer! Ik heb met verschillende oud-schaatsers gesproken zoals Eric Heiden, dat was ook leuk."

Even rusten in Reeuwijk zit er niet in. Wij werden even op het verkeerde been werden gezet door de pizzadoos in de keuken, maar de inhoud blijkt niet door Ted-Jan te zijn opgegeten. "Mijn hele leven staat op dit moment in het teken van het schaatsen. Ik train, ik rust, eet gebalanceerd op gezette tijden en ik mag wel een pizza eten, maar doe er niet verstandig aan om dat een dag voor de wedstrijd te doen. Ik train ook gewoon door nu ik even bij mijn ouders in Reeuwijk logeer. Deze week ga ik naar Minsk waar de finale ISU World Cup langebaan 2017-2018 wordt gereden."

We durven het bijna niet te vragen maar doen het toch. De medailles… We hebben buiten al nepmedailles zien hangen, maar heb je de echte toevallig bij je? "Ja hoor!" Niet uit een kluis maar gewoon uit zijn rugzak pakt Ted-Jan de zilveren en de gouden Olympische medaille uit een zakje en legt ze op tafel. Ze zijn opvallend zwaar en groot. Wij hebben het goud alvast te pakken!

Tekst: Karin Wagter en Jip Dijkstra, beeld: Karin Wagter

Advertentie

Categorieën