Afbeelding

Niet te hard en niet te zwaar in plassengebied

Algemeen

College neemt verkeersmaatregelen voor veiliger en beter beschermd plassengebied Al geruime tijd werkt gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan het beschermen en veiliger maken van het Reeuwijks plassengebied. De twee meest in het oog springende besluiten die daaromtrent genomen zijn, zijn de maatregelen om breed verkeer uit het gebied te weren en het instellen van een maximale snelheid van 30 km per uur in het gehele plassengebied.

Onlangs zijn de voorbereidingen voor het plaatsen van BFB's (beweegbare fysieke breedtebeperking) van start gegaan. Een BFB bestaat uit een hekje dat, in uitgeklapte positie, de breedte van de weg beperkt. Hiermee kunnen alleen voertuigen smaller dan 2,20 meter de BFB passeren en daarmee het gebied in rijden. Wel is het voor de chauffeurs van bredere voertuigen mogelijk om ontheffing aan te vragen. Ondernemers in het gebied kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van de beperkende maatregel. Bij het hekje wordt een lichtpaal, een zuil met een scanner en een bord met instructies geplaatst. De BFB wordt voorzien van een camera.

Lossen buiten het plassengebied

De locaties van de BFB's zijn zo gekozen dat grote voertuigen makkelijk een andere route kunnen kiezen of waar genoeg ruimte is om te keren. Daarbij vormt de constructie van twee overslagpunten en een losplaats ook onderdeel van het project.

Maximaal 30 km

Het college heeft tegelijk met het vaststellen van de locaties de regelgeving gelijkgetrokken. In het gehele plassengebied geldt nu een verbod voor voertuigen breder dan 2,2 meter en zwaarder dan 10 ton. Er kan ontheffing worden verleend tot een maximaal gewicht van 20 ton. De ontheffing kost 28 euro per rit. Het stukje Oudeweg vanaf de Steupel tot aan de slagboom bij de Kooidijk vormt hierop een uitzondering. Hier geldt een maximale wegbelasting van 4 ton. Op verzoek van het bewonerscomité is ook het besluit genomen om de maximale snelheid in het plassengebied op 30 km per uur te stellen. Hiermee verwacht het college de veiligheid voor de vele fietsers en wandelaars in het gebied te verhogen.

Advertentie

Categorieën