Afbeelding
Foto: Ilse Höcker

'Actieve samenwerking tussen RvHID en gemeente'

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De Raad voor Handel, Industrie en Dienstverlening (RvHID) heeft een nieuwe voorzitter: Arjan Griffioen, eigenaar van bouwbedrijf Goudriaan-Jongerius. Op initiatief van het RvHID-bestuur vond onlangs overleg plaats met leden van het college van B&W. Beide partijen ontmoetten elkaar ten kantore van Ben Kraan. Doel van het overleg was een hernieuwde kennismaking en de eerste aanzet tot intensieve samenwerking.

Burgemeester Christiaan van der Kamp en de wethouders Dirk-Jan Knol en Martien Kromwijk waren namens de gemeente aanwezig, samen met behandelend ambtenaar Sander van Alten en Jeroen Wichers, vanuit team Relatiebeheer. Het bijna voltallige RvHID-bestuur was vertegenwoordigd: Edwin van der Panne, Janco Blanken, Stephan Verboom, Peter Domburg en Carla van der Heiden (bestuurssecretaris). Bestuursleden Pieter van den Oord en Ernst van Waveren (penningmeester) moesten verstek laten gaan vanwege zakelijke verplichtingen. Arjan: "De grote afvaardiging geeft al aan hoe belangrijk wij deze samenwerking vinden."

Wisselwerking

"De RvHID levert ondernemers input op het gebied van onder andere huisvesting, logistiek en regelgeving. We willen vanuit een actieve houding samenwerken met de gemeente. We vragen hen om met ons mee te denken in het vinden van oplossingen, natuurlijk binnen de geldende regelgeving. Andersom geldt ook: als de gemeente een probleem signaleert, dan willen wij daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Wij zijn op zoek naar wisselwerking, zodat we elkaar kunnen versterken in plaats van passief afwachten tot de andere partij met een oplossing komt."

Ontsluiting

"De raad wil met de gemeente in gesprek om de logistiek op lokaal niveau op te lossen. Met name op Groote Wetering en Broekvelden. De ontsluiting verloopt nu geheel via Broekvelden naar de N11, A12 of Gouda en dat zorgt voor grote problemen. Wij gaan aan de slag met het onderzoeken van mogelijke oplossingen, waarvan we de uitkomsten zullen delen met de gemeente. De Bodegravenboog zal dit probleem echter niet direct oplossen. Bovendien geldt voor de mogelijke aanleg een langere termijn. We moeten nú denken aan extra ontsluiting of een aangepaste routing binnen Bodegraven/Nieuwerbrug. Uiteraard blijven we meedenken in de Bodegravenboog, we trekken samen op met de gemeente in het overleg met Rijkswaterstaat en provincie."

Bedrijventerrein

"Wij maken ons sterk voor de ondernemers en de ondernemingen op de bedrijventerreinen in Bodegraven en Reeuwijk. Om het ondernemersklimaat gezond te houden, willen wij de huidige beschikbare vierkante meters bedrijventerrein behouden. Mocht er bedrijventerrein verdwijnen, bijvoorbeeld ten gunste van woningbouw, dan willen we vooraf duidelijk weten op welke andere locatie er minimaal eenzelfde aantal meters bijkomt. We willen vanaf het eerste moment bij dergelijk overleg aan tafel zitten. Deze wens kan vanuit de kant van ondernemers ontstaan, maar ook vanuit de gemeente komen. We moeten voorkomen dat gemeente en ondernemers elkaar verrassen, het is belangrijk om altijd in gesprek blijven."

Rijnhoek

"Ook voor de invulling van de Rijnhoek kijken we naar de wensen en de optimale invulling van het kwaliteitsplan. Als RvHID adviseren en motiveren we welke bedrijven het beste passen op Rijnhoek, binnen de gestelde kaders. De ambitie van de gemeente is om Rijnhoek meer bebouwd te krijgen. Wij werken daar graag aan mee, zonder het belang van onze leden uit het oog te verliezen."

Dynamische agenda

"We hebben uitgesproken dat we een dynamische agenda maken. We gaan de visie van de RvHID en de mogelijkheden van de gemeente verbinden. Ons gezamenlijk doel is een duidelijke koersbepaling vooraf en eliminatie van het verrassingseffect. De gemeente staat hier voor open, net als wij. Er komt een structureel overleg, waarschijnlijk ieder kwartaal of vaker indien nodig." Hoe verhoudt de raad zich tot de ondernemersfondsen? "De RvHID staat positief tegenover de ondernemingsfondsen. We zijn lid van het OPBR (Ondernemers Platform Bodegraven Reeuwijk) en vanuit die hoedanigheid wordt er overleg gevoerd met de trekkingsgebieden van ONS fonds. De RvHID heeft hierin een adviserende rol."

Tekst en beeld: Ilse Höcker

Advertentie

Categorieën