Logo kobr.nl

Fotopresentatie 'Van Herberg tot Huis van Alles'

Reeuwijk - Het Streekmuseum toont op woensdagavond 18 april in Zalencentrum De Brug een historische fietstocht langs kroegen en uitspanningen. Herken de vele kroegen, herbergen en uitspanningen in alle kernen van de huidige gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ad Verkaik presenteert de avond, de beelden werden verzameld door streekmuseummedewerker Nel van der Bas en Cock Karssen, met medewerking van de Watersnip. Ook Jan Kruit deelt zijn herinneringen.

Wie de fotocollectie van het Streekmuseum bekijkt, verbaast zich al gauw over het grote aantal cafés, kroegen, uitspanningen en zaaltjes dat vroeger bestond. Dit waren trefpunten van sociaal leven, waar de mensen elkaar ontmoetten voor contact en gezelligheid. Variërend van 'bierhuizen' in particuliere woningen, bruine cafés en roeibootverhuurbedrijven tot en met echte hotels. In de grotere cafés en hotels konden de mandolinevereniging, zangkoren en toneelverenigingen oefenen of een uitvoering geven. Tevens kon je daar een bruiloft of jubileum vieren.

Secretarie en cafe

Openbare functies als gemeentebestuur, polderbestuur en rechtspraak waren vroeger ook vaak vermengd met horeca. Zo waren de alleroudste gemeentehuizen van Reeuwijk en Sluipwijk, die nog steeds bestaan aan de 's-Gravenbroekseweg, tegelijkertijd gemeentesecretarie én café. Dan waren er ook nog de meer sportieve gelegenheden als kegelbanen en biljartcafés. In het algemeen waren dit veelal door mannen gedomineerde plaatsen, waar je als vrouw weinig te zoeken had. Tenzij je achter de tap stond, zoals in het café van de weduwe Trijn Verbeek in de oude herberg De Rokende Turf. Er was natuurlijk ook een deel van de bevolking dat zich liever helemaal niet in cafés vertoonde en voorkeur had voor de kerkelijke zaaltjes. Het faciliteren van het verenigingsleven lijkt een beetje op de nieuwste trend die we momenteel in onze gemeente zien, namelijk de ontwikkeling van de Huizen van Alles waar vele functies worden verenigd.

De avond begint om 20.00 uur. Toegang voor donateurs van het Streekmuseum is gratis, niet-donateurs betalen € 5,00 (inclusief koffie of thee).

Meer berichten