Logo kobr.nl

Open dag LTO bij Kaasboerderij de Graaf

Bodegraven - Land en Tuinbouw Organisatie Nederland Noord (LTO), afdeling Bodegraven, houdt aanstaande zaterdag 14 april een open dag voor alle belangstellenden, van jong tot oud. Kaasboerderij de Graaf, Buitenkerk 56 is voor de derde keer gastheer. LTO Noord heeft dit jaar voor alleen deze locatie gekozen, omdat hier een aparte ruimte is om mensen te ontvangen. De vorig jaar vernieuwde open schuur is een plaatje en voorbeeld van de moderne veehouderij.

Het 90-jarige bedrijf wordt inmiddels gerund door de derde generatie kaasmakers: Gerrit en Irma de Graaf. Zij zullen samen met hun zoon Adriaan alles over hun vak vertellen. Het bestuur van LTO loopt ook rond om vragen te beantwoorden. Gerrit: "Steeds meer mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Deze dag is echt bedoeld om meer informatie aan de consument te geven. Het thema is dit jaar dan ook 'Voedsel van eigen bodem'." Gastvrouw Irma vult aan: "Wij gaan echt nog niet stoppen hoor, we vinden het zelf nog veel te leuk om alles al aan de vierde generatie, onze zoon Adriaan, over te laten. Hij zit nu inmiddels 6 jaar in de maatschap en dat loopt prima. Ik geniet elke dag van de dieren en het geven van rondleidingen. Kinderen vinden het ook prachtig om een partijtje hier te vieren."

Biologische producten

Behalve kaas en de misschien iets minder bekende biest en smoort, is er deze dag nog veel meer te proeven en ervaren. Diverse boerenbedrijven uit de regio staan er met stands met informatie en producten om te kopen of bestellen. Onder andere biologische slager Van Leeuwen uit Reeuwijk, hij staat er met biologisch rundvlees van de Heresford koeien. Vanuit Nieuwerbrug komt Lievaart met fruit, Bee Box met biologische groenten en is Vernooij er met boerderij ijs. Friesland Campina zal ook aanwezig zijn.

De afgelopen weken zijn er op de boerderij kalfjes en veel lammetjes geboren. Ook zullen er biggetjes en konijntjes zijn. De kinderen kunnen het jonge vee aaien, lekker op een parkoers rijden met traptrekkers en zich vermaken op het springkussen. Mochten ze daar trek van krijgen, er worden deze dag ook pannenkoeken gebakken.

Tekst en beeld: Sonja van den Brink-Bombeke

Meer berichten