Afbeelding

Inzet onderhandelingen is brede coalitie met liefst vijf partijen

Algemeen

Ruimte voor beleidsinbreng oppositie

Bodegraven-Reeuwijk - Het ziet er naar uit dat de gemeente een breed samengesteld college krijgt. Afgelopen maandagavond hebben de vertegenwoordigers van VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en GroenLinks met elkaar besloten te gaan werken aan een coalitieakkoord, dat naar verwachting medio mei gepresenteerd wordt. De vorming van de brede coalitie is overeenkomstig het advies van informateur Helma Neppérus.

Neppérus licht toe: "De afgelopen weken heb ik op verzoek van het presidium met alle partijen in de nieuwe gemeenteraad tenminste twee keer gesproken. Doel van de gesprekken was om een goed beeld te krijgen van partijen die met elkaar zouden kunnen én willen samenwerken. Dit ook kijkend naar de verkiezingsuitslag en uitgaand van een akkoord op hoofdlijnen. Dit brengt mij tot het voorstel om tot een coalitie te komen van VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en GroenLinks. Deze coalitie vormt een goede afspiegeling van de verkiezingsuitslag. De bedoeling is om de andere partijen bij de beleidsvorming in deze collegeperiode steeds tijdig te betrekken."

Vertrouwen

Willem Zuyderduyn, de lijsttrekker van de VVD als grootste partij, verwacht dat er over 3 à 4 weken een mooi coalitieakkoord wordt gepresenteerd. "Als partijen hebben we het vertrouwen naar elkaar uitgesproken. De hoofdlijnen van de programma's zijn daarbij aan de orde geweest, maar in de komende tijd zullen wij de punten stap voor stap gaan uitdiepen." Desgevraagd verklaart Zuyderduyn dat er bewust gekozen is voor een brede coalitie met vijf partijen, ondanks het feit dat zijn partij, evenals andere oppositiepartijen, de afgelopen vier jaar nogal eens kritiek had over de getalsmatige overmacht van de toen zittende coalitie. "Wij willen graag een goede balans in het college en kiezen daarom ook voor de CU en SGP in het college. Wij hebben ook winnaar GroenLinks erbij betrokken, mede ook omdat zij een veranderingsgezinde instelling hebben en dat geluid zeker zullen laten doorklinken. Het is een terechte gedachte dat het getalsmatig een zware coalitie is, maar wij hebben de intentie een goede verbinding te vinden met de oppositiepartijen en zullen zoeken naar een goede modus daarvoor."

GroenLinks lijsttrekker Robèrt Smits is blij met een plek in het college omdat dat volgens hem het beste orgaan is om het partijgeluid te laten doorklinken. "De eerste stap is gezet, we gaan nu inhoudelijk aan de slag. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat wij elkaar zullen vinden. Voor ons is het ook belangrijk dat wij ook een goede werkvorm vinden voor de wijze waarop wij zowel de oppositie in de raad als de inwoners een stem willen geven in de plannen die op tafel komen te liggen. Ik hoop en verwacht in elk geval dat ik als beoogd wethouder ook een brug kan vormen naar D66 en PvdA."

Belangen kiezers

Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk liet weten de onderhandelende partijen veel succes te wensen en blij te zijn met de intentie om alle partijen te betrekken. Burgerbelangen verwacht dan ook een uitnodiging om tijdig mee te kunnen praten over de hoofdlijnen voor de komende vier jaar. "We zien onze punten graag terug in dit coalitieakkoord waardoor ook aan de belangen van onze kiezers recht wordt gedaan," aldus Remco Tijssen.

Naar verwachting zullen de volgende wethouders deel gaan uitmaken van het te vormen college: Inge Nieuwenhuizen (VVD), Dirk-Jan Knol (CDA), Jan Leendert van den Heuvel (SGP), Kees Oskam (ChristenUnie) en Robèrt Smits (Groen Links). Nieuwenhuizen en Smits zullen voor het eerst deelgenoot zijn van het college. De wethouders van Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk, Martien Kromwijk en Laura Leijendekkers, zullen in dit beoogde college niet meer terugkomen. In de algemene commissievergadering van vanavond zal een verklaring over het gevolgde proces worden afgegeven.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën