Afbeelding

Politici aan het woord

Algemeen

Politici aan het woord

Jan Bouwens, PvdA

Motorblok VVD-CDA kiest voor traditionele aanpak Verkenner voor de VVD, mevrouw NeppÈrus, kondigde het bij de installatie van de nieuwe raad al aan: 'Er komt een motorblok van VVD en CDA. Na de Pasen praten we langer of korter met de andere partijen'. Het motorblok is goed voor 11 zetels.

Alvin Riley (PvdA) heeft in een open brief aan de VVD voorgesteld een minderheidscollege te installeren. Waarom een minderheidscollege? Omdat daarmee het college bij de besluitvorming altijd de raad nodig heeft. Dat zou met recht bestuurlijke vernieuwing kunnen worden genoemd. Zoín benadering past naadloos in de discussie rond ëDemocratic Challengeí waarin centraal staat dat burgers via de gekozen raadsleden een grotere rol spelen in de bestuurlijke besluitvorming. Besluiten van het college kunnen er dan niet ëdoorgejaagdí worden met steun van de coalitie. En andersom: leden van coalitiepartijen kunnen afwijken van het collegestandpunt. Individuele raadsleden hebben zo meer vrijheid om bij principiÎle zaken naar eer en geweten te handelen zonder dat per definitie elk voorstel in gevaar komt. Er ontstaat een beter debat in de raad.

Het is jammer dat de VVD dit voorstel afwijst met als enig argument dat het te laat komt. Kennelijk zijn er al binnenskamers afspraken gemaakt met andere politieke partijen? Dat is nu precies het thema van mijn bijdrage op onze website over transparantie. In de grote landelijke dagbladen is nu te lezen hoe (lokale) partijen buiten de college-onderhandelingen worden gehouden. Soms zijn het zelfs de winnaars van de verkiezingen die niet worden betrokken bij de gesprekken. D·t is hier gelukkig niet het geval, de VVD als winnaar van de verkiezing, trekt de collegevorming. Maar de VVD kiest toch voor de veilige weg van verzekerde steun in de raad via een meerderheidscoalitie. Een gemiste kans op bestuurlijke vernieuwing.

Jan Bouwens, Afdelingsvoorzitter

PvdA Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

Categorieën