Afbeelding

Politie hoopt op meer aanmeldingen voor Camera in Beeld

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Iedereen kent ze wel die opsporingsbeelden waarbij verdachten of getuigen in beeld worden gebracht door middel van camerabeelden die opgenomen zijn door beveiligingscamera's van ondernemingen en particulieren. Deze laatste camera's spelen een steeds grotere rol bij het oplossen van bijvoorbeeld inbraken en zware delicten. Nationaal loopt er daarom het project Camera in Beeld met het doel zoveel mogelijk camera's te registreren, zodat deze op een effectieve wijze kunnen worden benut.

Bij de politie-eenheid Den Haag, basisteam Gouda, is Ronald van Zwienen taakaccenthouder voor het project Camera in Beeld. Hij werkt daarbij nauw samen met Louis van Wijk van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, die het keurmerk Veilig Ondernemen in zijn portefeuille heeft. "De waarde van het gebruik van camerabeelden heeft zich intussen al regelmatig bewezen," aldus Ronald. "Doel is om door middel van camerabeelden de opsporing te verfijnen en te versnellen. In geval van een inbraak kunnen wij op de site snel kijken of er in de buurt camera's geregistreerd zijn waarvan wij de beelden kunnen opvragen om te helpen bij het oplossen van het incident. Hoewel in Bodegraven-Reeuwijk nog lang niet alle camera's geregistreerd zijn, hebben wij in een aantal gevallen daarvan al dankbaar gebruikgemaakt."

Aan de hand van stippenkaarten op de site van Camera in Beeld laat Ronald zien waar de camera's hangen die al voor registratie zijn aangemeld. In Bodegraven blijken dat er 25 te zijn, in Reeuwijk-Brug 19 en in Waarder 2. In de overige kernen zijn nog geen camera's aangemeld, terwijl er daar zeker ook zullen hangen. "Jammer," volgens Ronald," want daarmee blijft een belangrijk hulpmiddel ongebruikt. Ik roep daarom iedereen op, zowel particulieren als bedrijven, hun camera's aan te melden. Ons doel is de lege plekken op de kaart zo snel mogelijk in te vullen en de registratie van het aantal camera's in de dorpen waar er al wel camera's zijn aangemeld, in het komend jaar te verdubbelen."

Privacy

Dat er aan cameragebruik privacyregels zijn verbonden, zal langzamerhand wel bij velen bekend zijn. Ronald van Zwienen daarover: "In de openbare ruimte zijn het vooral instanties als gemeenten
en Rijkswaterstaat die gebruik mogen maken van cameratoezicht. Bedrijven en particulieren mogen hun camera's slechts inzetten voor hun eigen terrein. In de praktijk zal het echter vaak voorkomen dat het onvermijdelijk is om ook een stuk van de openbare ruimte op het beeld mee te nemen. Ook als het incident dus niet bij de camerabezitter heeft plaatsgevonden, kan dus gekeken worden of er aanwijzingen zijn die kunnen leiden tot de opsporing van de dader(s). Ik wil overigens graag een misverstand uit de weg ruimen. Het gaat de politie uitsluitend om het in kaart brengen van de locaties waar de camera's hangen, wij leggen verder geen enkele verbinding met de camera en kunnen dus, in tegenstelling van hetgeen wel eens wordt gedacht, niet meekijken met hetgeen de camera registreert. Die beelden kunnen dus pas achteraf worden opgevraagd."

Beeldkwaliteit

Wat bij het terugkijken van de beelden wel opvalt, is volgens Ronald de vaak slechte beeldkwaliteit. Niet nodig volgens hem. "Ik begrijp dat het een kwestie van geld is, maar door de verbeterde techniek zijn er inmiddels goede camera's voor een redelijke prijs. Zowel gedupeerden als wij kunnen daar veel baat bij hebben. Ik zou iedereen daarom willen adviseren eens goed te kijken of de nu gebruikte camera's de toets der kritiek nog wel kunnen doorstaan."

Camerabezitters die willen meedoen aan de cameraregistratie kunnen zich aanmelden op www.politie.nl/cib. Op deze site krijgt u ook antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Voor nadere informatie kunt u overigens ook een mail sturen naar de taakaccenthouder: ronald.van.zwienen@politie.nl.

Advertentie

Categorieën