Afbeelding

Dancefestival Flying Dutch met Reeuwijker Estiva achter draaitafel

Algemeen

Reeuwijk - Blokfluitles op basisschool De Venen en pianolessen thuis tot hij naar de middelbare school ging. Tot zover de muzikale opleiding van Steven Baan. De in het plassengebied geboren Reeuwijker is een selfmade natuurtalent die tijdens Nederlands grootste outdoor dancefestival The Flying Dutch op 2 juni in Rotterdam zal draaien.

Steven is gevraagd door Armin van Buuren, die zijn platen (tracks) al geruime tijd draait. Tracks die onder zijn artiestennaam Estiva uitgegeven zijn. Tomorrowland, de Champions Leaque van de dancewereld, Steven draaide er onder zijn artiestennaam Estiva. "Om elektronische dancemuziek te maken, heb je niet zoveel nodig. Met een computer en software kun je al makkelijke vette dingen maken. Vanaf mijn twaalfde ben ik op die manier al muziek aan het maken." Dat klinkt te eenvoudig. Als door jou gecomponeerde muziek de wereld over gaat, moet er meer achter zitten. Armin van Buuren is niet de eerste de beste die zomaar een jongen uit Reeuwijk uitnodigt om te draaien tijdens het grootste Nederlandse dancefestival. Dat blijkt ook als Steven uitlegt hoe hij zijn tracks bijna noot voor noot programmeert. En daarna eindeloos blijft schaven. Want een track is nooit af. Imperfectie blijft wellicht juist de charme, zo weet hij na zoveel jaren ervaring.

Opbouw

Estiva vervolgt: "Onbewust doe ik inspiratie op door andere muziek. Zo vormt zich een idee. De opbouw van een track begint soms met een melodie, soms met de beat, groove en percussie. Als het ware klik ik noten aan in het softwareprogramma. Steeds komt er een element bij. Dat wil zeggen de digitale vorm van diverse muziekinstrumenten. Continue sla ik alles op en luister het telkens terug. Zo krijgt dat wat ik in mijn hoofd heb steeds meer vorm. Door ervaring kom ik makkelijker en met meer overtuiging tot het eindproduct. Het softwareprogramma is niet te vergelijken met een livemuzikant. Neem de beat; een drummer kan nooit zo strak drummen. Die 'menselijke-hiaatjes' waardoor een nummer karakter krijgt, programmeer ik in mijn tracks."

Wereld over

Verschillende keren stond hij op diverse plaatsen in de wereld in het voorprogramma van Armin van Buuren. "Vloog ik met hem mee in zijn privéjet. Toch is het hebben van zoveel luxe niet waar ik mij op blind staar. Ik kan anderen blij maken met mijn muziek. Dat is voor mij de drive. Tijdens mijn optredens in clubs sta ik dichtbij het publiek. Dan zie ik wat de dynamiek in de opbouw van een set met mensen doet. De meest oprechte recensie voor mij geven zij als ik een nieuwe track draai. Als iedereen danst, is mijn missie geslaagd."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën