Afbeelding

Politici aan het woord

Algemeen

Tevreden

Dit is de eerste keer dat ik een column mag schrijven in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk. Ik heb bijna 14 jaar in Alphen aan den Rijn deel uitgemaakt van de gemeenteraad namens de ChristenUnie. Met Ineke, mijn vrouw, wonen wij sinds augustus 2016 in Reeuwijk-Brug. En dat bevalt ons tot nu toe prima.

Ik ben in Bodegraven-Reeuwijk bij de politiek betrokken geraakt terwijl ik die ambitie niet had. Daar heb ik overigens tot nu toe geen spijt van. Interessant voor mij is te zien hoe politiek in Bodegraven-Reeuwijk werkt. Wat mij opvalt is dat met veel respect met elkaar wordt omgegaan. Dat ruimte wordt geboden aan elkaars politieke standpunten. Dat het kennelijk volstrekt normaal is een verhouding van 18 zetels coalitie en 5 zetels oppositie te hebben.

Van dit laatste heb ik wel vreemd opgekeken. Ik ben gewend dat stevig werd onderhandeld op inhoud en verdeling van de wethouderportefeuilles. En ja, dat resulteerde dan wel weer in een behoorlijk dichtgetimmerd coalitieakkoord. De verschillen in zetels tussen coalitie en oppositie waren niet groot. In Bodegraven-Reeuwijk is dit allemaal anders. Dat heeft zijn charme.

Daarom ben ik tevreden met de uitkomst dat in plaats van een coalitieakkoord, het programma Samen Duurzaam Gezond is gepresenteerd. Tevreden dat de oppositiepartijen inbreng hebben gehad. Tevreden dat een raadsprogramma voorligt met veel ambitie. Het 'hoe gaan we het doen' is nog niet ingevuld. Wel wat wel gaan doen. Dit alles zal mijns inziens moeten leiden tot veel interessante en vooral inhoudelijke debatten. Zeker op het gebied van de sociale agenda, duurzaamheid, het verder terugbrengen van de schuldenlast, natuur en sport.

Ik kijk uit naar de komende 4 jaar. Om samen met de andere partijen, met u en met de fractie van de CU een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Bodegraven-Reeuwijk. Wij gaan elkaar zeker tegenkomen.

Matthijs Kortleven

Fractievoorzitter ChristenUnie

Advertentie

Categorieën