van die dingen door Elly de Knikker

Algemeen

Beeldvorming

De meest spraakmakende foto van de G7-top kan u niet ontgaan zijn. Angela Merkel reikt bazig over de tafel; president Trump kijkt haar triomfantelijk aan. De fotograaf had zijn timing vakkundig gekozen - of hij had geluk. In elk geval heeft hij een foto afgeleverd die wereldwijd is gepubliceerd.

Er waren meer fotografen aanwezig tijdens dat moment. Heeft u ook hun foto's gezien? De foto waarop Macron het voor het zeggen lijkt te hebben, of die waarop de Italianen goed uitkwamen? Of de foto waarop de Amerikanen een goed overleg lijken te hebben. Eén situatie, maar de hoek van waaruit je ernaar kijkt is bepalend voor jouw beeld van die situatie.

Ik voer dit voorbeeld aan omdat het weergeeft wat ik met deze column beoog. Ik klim niet in de pen omdat ik denk dat ik het beter weet dan anderen. Nee, de reden om wekelijks tussen de 250 en 300 woorden te schrijven, is omdat ik het leuk vind om te zoeken naar 'die andere foto'. Om te zoeken naar wat niet wordt gezegd. Het leert mij om niet iedereen op hun woord te geloven; om te blijven nadenken. En dat laatste is wat ik ermee nastreef. Dat we met z'n allen zelf blijven nadenken en ons niet laten leiden door beeldvorming.

Veel situaties en uitspraken zijn gewoon vanaf diverse hoeken te bekijken en op uiteenlopende manieren te interpreteren. Soms ligt een specifieke interpretatie zo voor de hand dat je je kunt afvragen of je je niet een mening laat aanpraten. Dat geldt voor de G7-top net zo goed als voor de lokale politiek.

Advertentie

Categorieën