Afbeelding

Afscheid van wethouders

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Tijdens een geanimeerde afscheidsreceptie is vorige week afscheid genomen van Laura Leijendekkers en Martien Kromwijk, de twee voormalige wethouders. Zij keerden door het verlies van hun partij Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk niet meer terug in het nieuw gevormde college.

Politici, zowel vanuit de eigen gemeente als uit de regio, partijleden en een groot aantal vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties waren naar de foyer van het Evertshuis gekomen om de scheidende bestuurders de hand te drukken. Giften waren er voor het schoolmoestuinenproject dat als 'goede doel' was uitgekozen, maar er waren ook kleine presentjes om extra waardering uit te drukken voor het vele werk dat zowel Laura als Martien voor de gemeenschap hadden verricht.

Klappen

Namens de gemeenteraad sprak de raadsnestor Henk van der Smit de scheidende wethouders toe. Hij typeerde ze als wethouders die hun werkveld hadden in de hoek waarin de afgelopen jaren, door de overdracht van het sociale domein, nogal wat klappen zijn gevallen. Laura noemde hij 'echt een wethouder voor de mensen' en Martien kreeg te horen dat de raad echt wel even aan hem had moeten wennen waarbij het moeite had gekost om de ideeën van de 'droomfabriek' aan de raad uit te leggen. Van der Smit complimenteerde hem nadrukkelijk voor zijn inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Geïnteresseerd en benaderbaar

Burgemeester Christiaan van der Kamp richtte in zijn afscheidstoespraak zich eerst tot Laura Leijendekkers die, bijna 3½ jaar geleden, als opvolgster van Wendy Verkleij, wethouder werd. Hij karakteriseerde haar als een wethouder die oprecht geïnteresseerd was in mensen die hulp en aandacht echt kunnen gebruiken en noemde haar een ambassadeur van het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Dat Laura goed benaderbaar was, bleek wel uit het feit dat zij een spreekuur invoerde om drempels weg te nemen. "Geen brieven, maar gewoon een gesprek aangaan, daar was je van. Benaderbaar tenzij mensen te ver gingen, dan was je een echte dame die op haar strepen kon gaan staan," aldus de burgemeester, die haar verder 'precies, volhardend en actief' noemde en haar roemde als een opgewekte en prettige collega, die loyaal was aan de mensen om haar heen.

In haar reactie gaf Laura aan genoten te hebben van de vele één op één contacten die zij met inwoners mocht hebben. Zij was trots op de wijze waarop het inloopspreekuur had gefunctioneerd. "Wat ik daar hoorde, heeft invloed gehad op het beleid en ook geresulteerd in een betere dienstverlening aan de balie," stelde Laura. Zij gaf aan dat de overdracht van het sociale domein voor roerige jaren had gezorgd met een problematiek die zowel in de gemeente als in de regio op een dynamische wijze is opgepakt. Tot slot memoreerde ze dat zij nog steeds 100% staat achter de harmonisatieplannen voor de buitensport, die zij 'echt nodig' noemde.

Erudiet

In zijn afscheidswoord richting Martien Kromwijk noemde burgemeester Van der Kamp hem een "erudiet en geïnteresseerde bestuurder, geboren tussen Bodegraven en Nieuwerbrug, maar gepokt en gemazeld in het Rotterdamse." Aan de hand van vier boeken die de burgemeester voor zijn verjaardag kreeg van de wethouders belichtte hij een aantal aspecten van het werk van Martien. Een belangrijke plaats kreeg daarbij de inzet voor de vluchtelingen tijdens de grote vluchtelingencrisis van 2015, de belangrijke rol die Waarder daarin ging vervullen en het wegwerken van bureaucratische obstakels bij het taalonderwijs. Bij de implementatie van het sociaal domein waren alle aspecten daarvan niet te overzien. "Jij bent echter een bestuurder die durft te besturen, ook als je nog geen vat hebt op alle feiten. En bij de jeugdzorg stond bij jou het kind voorop en niet het systeem." De burgemeester memoreerde verder nog een groot aantal zaken waaraan Martien een belangrijke bijdrage heeft geleverd, zoals de samenwerking met de huisartsen, het klantgerichter werken van Ferm Werk en de inzet bij aanbestedingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de bijdrage die Martien heeft geleverd aan de veranderde werkwijze van het ambtelijk apparaat bleef niet ongenoemd. Met de woorden "Ik ben een betere bestuurder geworden dankzij jouw ervaringen en mooie boeken" sloot de burgemeester zijn toespraak af.

De scheidende wethouder hield zijn afscheidsspeech kort. Hij begon met het uitspreken van zijn waardering voor de wijze waarop Christiaan van der Kamp zijn burgemeestersfunctie vervult, maar ook waren er waarderende woorden voor de ambtelijke organisatie en voor gemeentesecretaris Johan de Jager met wie hij de ambitie voor een 'non-organisatie' deelde.

Ook dankte hij zijn volleybalvrienden die op maandagavond tijdens de derde helft bereid waren als inwonerspanel op te treden en met een knipoog naar Henk van der Smit wist hij te melden dat zijn ambitie om een 'droomfabriek 'te realiseren totaal was mislukt, maar dat de financiële gevolgen daarvan te overzien waren. "Ik verlaat u als een blij en dankbaar mens, omdat ik gezien heb hoe mensen vanuit hun kracht heel veel energie kunnen geven aan de gemeenschap," aldus Martien Kromwijk.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën