Afbeelding

Henk van der Smit is matchmaker voor kwekers

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Er is geen kavel die hij niet kent. Het boomkwekerij­gebied in de regio heeft geen geheimen voor Henk van der Smit (69). Of het nu in Reeuwijk is, in Boskoop, Hazerswoude-Dorp of Waddinxveen: Henk is er geweest. Niet vreemd, want de Reeuwijker is al heel lang op allerlei manieren actief in de sector. Henk was betrokken bij zo'n beetje alle nieuwe boomteeltgebieden van de laatste dertig jaar. Tegenwoordig is Henk kavelcoach en brengt kwekers en kavels bij elkaar.

Henk van der Smit kent het hele boomteeltgebied op zijn duimpje, maar begon gewoon als kweker op zijn eigen grond. In de Tempel waar hij is opgegroeid. "Ik ben er geboren, maar toen was het nog Zwammerdam. De Tempel is later pas bij Reeuwijk gekomen," vertelt Henk. "Ik woon nog steeds op mijn geboortegrond, maar niet in hetzelfde huis, we hebben een ander huis laten bouwen. Mijn familie had er vroeger een kleine boerderij, die is later omgevormd tot kwekerij." Waarom hij koos voor de boomkwekerij? Een logische stap, volgens Henk. "We zaten er middenin, ik zag het om me heen, dus ik ging naar de tuinbouwschool in Boskoop."

Politiek

Naast interesse in de boomteelt, had Henk ook veel belangstelling voor politiek en bestuur. Hij was zestien jaar wethouder in Reeuwijk en is tot de dag van vandaag raadslid voor de SGP. "Als kind was ik al politiek bewust. De poldervergaderingen, waar mijn vader en opa naartoe gingen, vond ik zeer interessant. En op jonge leeftijd las ik al de gemeenteverslagen." Zijn bestuurlijke carrière begon als polderbestuurder in de Tempel en vervolgens werd Henk ook actief bij kwekersorganisaties in Boskoop, bij het waterschap, de landinrichting en de veehouderij. "Rond mijn 40ste heb ik de kwekerij overgedaan aan een compagnon. Het was niet meer te combineren met alle andere werkzaamheden." Eerder had hij al een gezin gesticht met zijn echtgenote, ook afkomstig uit Reeuwijk.

Geïnspireerd

Hoewel Henk inmiddels met pensioen is, heeft hij het drukker dan ooit. Vanuit de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop is hij actief als kavelcoach. "Ik ben daar ook bestuurslid met de portefeuille water, ruimte en infrastructuur. Die kennis kan ik goed gebruiken als kavelcoach. Kwekers en kavels bij elkaar brengen, daar gaat het om. Kwekersdie hun bedrijf willen beëindigen en kopers zoeken en kwekers die willen uitbreiden en willen kopen. Vaak gaat het daarbij ook om herverkaveling en om samenvoeging en herstructurering van kavels, zodat je uiteindelijk mooie, goed verkoopbare percelen krijgt."

Hij vindt het ontzettend leuk om te doen. "Ik kom met veel mensen in aanraking, daar word ik door geïnspireerd. En het is erg leuk om alle verzamelde kennis toe te passen bij dit werk. Het werk is heel veelzijdig." Henk vertelt dat hij zelf zijn kennis veelal in de praktijk heeft opgedaan en veel heeft geleerd van anderen. "Ik werd vroeger door verschillende mensen begeleid en opgeleid, dat vind ik nog steeds enorm positief en waardevol."

Wie bij wie

Hij laat zien hoe het meestal begint wanneer een kweker contact met hem opneemt met een vraag over kavels. "Dan pak ik meteen mijn iPad erbij en kijk op Google Maps hoe de situatie met kavels ter plekke is. Ik kan dan direct laten zien wat er eventueel mogelijk is, mijn iPad is een belangrijk hulpmiddel om het inzichtelijk te maken. Verder ken ik het boomkwekerijgebied en de kwekers behoorlijk goed. Ik ben regelmatig een soort matchmaker voor de kwekers, dan adviseer ik wie bij wie zou passen." Henk heeft aan de wieg gestaan van Berkenbroek, het jonge boomteeltgebied waar dit jaar de Open Kwekerijdag plaatsvond. Hij is er trots op. "Het is een prachtig gebied geworden, waar ook jonge kwekers zich willen vestigen."

Tekst en beeld: Morvenna Goudkade

Advertentie

Categorieën