Afbeelding

Strip maakt geschiedenis hip

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - In het Kuiphuis van Fort Wierickerschans werden de eerste exemplaren van het stripalbum van Jan Kragt en de Belgische tekenaar Franky Drappier uitgereikt aan vier kinderen van basisschool De Regenboog uit Reeuwijk. Een strip over de Romeinse overheersing, met als doel om leren leuk te maken.

Voordat het stripalbum werd gepresenteerd, testten de kinderen de kennis van de Romeinse tijd bij wethouder Van den Heuvel.
Door het stellen van de vragen en de antwoorden van de wethouder werd de geschiedenis van de bewoners die zo'n tweeduizend jaar geleden in onze streek woonden alvast een beetje uitgelicht. De kinderen grapten dat de wethouder het rapportcijfer zeven had verdiend met zijn antwoorden. Want de wethouder had dan wel alle vragen goed beantwoord, maar was twee details vergeten.

Yoran, Jari, Cas en Thirza hadden in groep 6 en 7 al les over de Romeinen gehad. Uit een geschiedenisboek. Maar ook door de strips van Asterix en Obelix wisten ze het nodige uit die tijd. "Veel leuker die strips dan het geschiedenisboek..."

Feiten kloppen

Jan Kragt heeft de verhaallijn van de educatie strip geschreven. "Een strip over de verre geschiedenis van de streek waar je woont, spreekt toch meer aan bij kinderen." Franky Drappier heeft de strips gedurende een periode van een half jaar getekend. Franky haakt in: "Een mooie strip begint met een mooi verhaal. Er waren oneindig veel bloedige Romeinse aanvallen tegen de stammen die hier zo rond het begin van de eeuwwisseling woonden. En alle tekst en tekeningen berusten op historische feiten. Een educatieve strip moet kloppen. Details in de strips waar twijfels over waren, zijn weggelaten. Er is door onder meer Archeon nauwkeurigmeegekeken of alles klopt."

romeinse hapjes

Na afloop van de presentatie was er een drankje en een Romeins hapje voor de genodigden. Maar de kinderen vinden de eigentijdse kaas en worst toch veel lekkerder. Met vieze gezichten wijzen ze welke van de gerechten het minst lekker zijn. Te scherp van smaak. Het stripalbum vinden ze wel een succes. Terwijl alle genodigden druk met elkaar in gesprek zijn, zijn zij al in de geschiedenis gedoken.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën