Afbeelding

Cricketen tussen de olifanten

Algemeen

Reeuwijk - Het verschil tussen Reeuwijk en India is dat je als cricketspeler op elke Indiase straathoek cricket kunt spelen. Tussen de olifanten. En dat het hele dorp uitloopt omdat jij als Westerse vrouw een aardig potje kunt bowlen en uitkomt voor een nationaal team. Dat overkwam Caroline de Fouw, cricketspeelster in het Nederlandse elftal en inwoner van Tempel. Op 5 juli staat zij op het veld voor de ICC Women's World T20 Qualifier 2018.

Zeg je cricket, dan denk je vaak 'elitesport'. Maar dat is volgens Caroline een vooroordeel. "Het is een beetje een gekke-mensen-sport. Je vindt er allerlei soorten mensen. Voor iedereen is er een plek. Ook voor mensen die fysiek niet zo sterk zijn. Het is een echte teamsport. Een way of life, met ongeschreven regels hoe je met elkaar omgaat."

Niet bang voor de bal

Caroline is ooit door toevalligheden met cricket gestart. "Ik had een oom, die had in Engeland als de bakermat van cricket gewoond en die ging met mij balletje vangen met een bat (slaghout) en een bal. Ik was toen acht en vond dat heel erg leuk. Ik had geen enkel idee dat dit cricket was. Qua sport wilde ik vroeger altijd tafeltennissen, maar van mijn moeder moest ik een buitensport doen. Dat werd hockey. Daar bleek dat ik niet bang was voor de bal te zijn en mede daardoor werd ik - de cricketvereniging speelde op hetzelfde Clingendaelse veld als hockeyvereniging HCKZ - voor het wicket neergezet. Zo begon het." Inmiddels is ze de oudst spelende cricketster die uitkomt voor Nederland. Naast speelster in het Nederlands elftal is ze ook coach van en speelster bij VCC (Voorburg Cricket Club). VCC is afgelopen mei Nederlands kampioen geworden. Caroline was enige tijd assistent-bondscoach van het Nederlands Cricketelftal.

Ervoor werken

In 2015 is ze, na een tijdje gestopt te zijn geweest, weer begonnen met cricket spelen voor het Nederlands elftal. Het borrelde. En daar komt veel meer bij kijken dan voor een club spelen. Wat was haar motivatie om weer voor Nederland uit te komen? Caroline: "Ik wilde weer fitter worden want ik heb astma en een schildklier die niet meer werkt. En een statement maken naar leeftijdsgenoten dat je nooit te oud bent om te sporten. Ook wilde ik mijn kinderen (Caroline heeft met haar partner twee zoons) laten zien dat als je iets wilt, dat het dan ook wat van jou en anderen vraagt. Je moet ervoor werken." Ze merkt tijdens het spelen wel dat ze geen twintig meer is. Caroline: "Het lijf doet pijn. Maar als je stopt met bewegen, dan kun je wel inpakken. Dat heb ik bij mijn moeder gezien die door COPD jarenlang in een rolstoel zat. En ik heb veel beweging nodig om een leuker mens te zijn."

Uitdagingen

Als ze ooit stopt met spelen dan liggen er volop andere uitdagingen. Zo staat in elk geval het schaatsen op de Weissensee voor volgend jaar al op de agenda. Caroline: "Ik heb veel ambitie in mijn lijf. De kicks die ik heb in mijn sport, zoek ik dan buiten het veld wel op. Belangrijk is om fit te blijven en iets te vinden om fit te blijven." Maar hoeveel tijd en energie ze ook in haar sport steekt, haar gezin staat op nummer 1. Caroline: "Ik laat alles vallen als er iets is."

Glimlach door tafeltennis

Haar eerste liefde was dus tafeltennis. En inmiddels speelt ze iedere week tafeltennis bij de tafeltennisvereniging in Reeuwijk-Dorp (TTV Reeuwijk). Caroline: "Als ik één sport met een glimlach speel, dan is dat tafeltennis. Ik word daar heel blij van en soms wel blijer dan van cricket omdat bij cricket voor mijn gevoel meer op het spel staat, wat momenteel ook wel zo is. Maar ook bij tafeltennis ben ik stikfanatiek natuurlijk. En het is zo'n gezellige club. Ze komen ook kijken bij de komende wedstrijden van het Nederlandse elftal tijdens het kwalificatietoernooi. Ik zie nu op de TTV Reeuwijk groepsapp berichten voorbijkomen waarin ze overleggen wie met wie meerijdt. Ze zijn me heel dierbaar."

Vol aan de bak

Van 5 t/m 14 juli is het WK kwalificatie toernooi in Nederland, de strijd om twee plekken voor deelname aan de wereldkampioenschappen. Nederland speelt onder andere tegen Bangladesh en Papoea Nieuw Guinea. Caroline maakt deel uit van dit team, wat een mix is van routine en jong talent, met zowel ervaring als jeugd. Caroline: "Ik hoop hier wel eerste of tweede te worden met het team. Maar het allermooiste om mee te maken, is eigenlijk als het team voor elkaar wil werken. Dan haal je vanzelf een topklassering."

www.gccolympia.nl

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Wat is cricket?

Cricket is een balsport (elftal) waarin om de beurt, net als honkbal, het ene team eerst in het veld staat en gooit (bowling), en het andere team slaat (batting). Het team dat in het veld staat probeert het wicket (3 paaltjes naast elkaar in de grond) om te gooien. De slagpartij probeert dit te verhinderen door de bal weg te slaan. Er staan twee wickets (op 20 meter afstand van elkaar) dus ook twee mensen die mogen slaan. De bal wordt echter vanaf ÈÈn kant gebowld. Op het moment dat de bal is geslagen, kunnen de twee slagmensen kiezen om heen en weer te gaan rennen tussen de twee wickets of niet. Met dit rennen scoren ze runs (punten). De veldpartij probeert tijdens dat rennen ÈÈn van die wickets te raken voordat de twee batters terug zijn in hun vak bij het wicket. Het team wat de meeste runs gescoord heeft aan het einde van de wedstrijd is de winnaar. Er wordt gewisseld als of alle batters uit ziin, of als er een bepaald aantal overs (6 ballen bowlen is 1 over), zijn gebowld.

Advertentie

Categorieën