Logo kobr.nl

Dubbele straatnamen, deel 1

Bodegraven-Reeuwijk - Na de gemeentelijke fusie hebben wij een tiental dorpen en kernen binnen onze grenzen. Wat blijkt? Er zijn daardoor meerdere straten in onze gemeente die dezelfde naam hebben. Wie wonen er in die andere kernen? We portretteerden bewoners uit dezelfde straten met exact dezelfde huisnummers.

Deze week de eerste straat: Groene Zoom.

Groene Zoom 11 Bodegraven

Als de voordeur open staat, vraagt een vriendelijke jongeman of we onze vraag nogmaals willen stellen: wil je meewerken aan deze reeks dubbelportretten? Maar dan in het Engels. Achter deze voordeur wonen jongeren afkomstig uit Polen.

Als de vraag helder is, mogen we binnenkomen. De 23-jarige Anja werkt in de bloemen. Dat doet ze al vijf jaar. Haar Nederlands is nog niet geweldig, dat komt omdat ze al die jaren alleen met Poolse arbeiders werkt. Haar Nederlands probeert ze wat beter te krijgen door aan de overkant van de straat bij VV Bodegraven te voetballen. Dat doet ze samen met haar huisgenoot Kasia, ook 23 jaar oud. Kasia werkt net als Anja bij de gerberakwekerij in Moerkapelle.

Stefan is ook 23 jaar en hij werkt bij Noordhoek geraspte kaas. Zijn Nederlands is veel beter dan hij eerst aan de deur durfde te laten horen. Hij werkt op de afdeling waar de kaas geraspt wordt. In zijn vrije tijd is hij lid van Bodegraafse boksclub. Daar bouwt hij niet alleen aan zijn spieren, maar ook aan zijn Nederlands. Hij heeft er veel vrienden. Het uurloon is vooral de drijfveer dat ze hier in Nederland werken. Want thuis, de familie en vrienden die missen ze erg. Alleen tijdens de vakanties gaan ze naar Polen. Maar met elkaar hebben ze het reuze gezellig. Of het erg is dat ze in hun werkkleding op de foto gaan? Welnee!

Groenezoom 11 Reeuwijk

Een hoop herrie als de voordeur van nummer 11 opengaat. Het jongste zusje had de deur graag zélf opengedaan. We lossen het probleem op door haar zélf de voordeur weer achter ons te sluiten. Je bent twee, dus zeg je néé. Zo gaat dat in een peuterleven. Je kan alles zelf, dus je wilt ook alles (en dan dus ook àlles) zelf doen.

In de woonkamer maken we kennis met alle drie de zusjes.
Drie blonde Blommetjes met prachtig blauwe ogen. Achter deze voordeur woont de familie Blom, Joey en zijn vrouw Cheryl en hun drie dochters. Yvie is 8 jaar en zit op paardrijden en turnen. Myla van 4 jaar gaat al naar basisschool De Venen. Abby is 2 jaar en gaat naar kinderdagverblijf het Papegaaiennest en zit daar bij de Hommels.

Eenmaal in gesprek met de ouders is de rust weergekeerd. Zitten de dames gezusterlijk met de iPad op de bank. Vader Joey werkt in Boskoop bij een grafisch bedrijf voor de sierteelt als accountmanager buitendienst. Cheryl is pedagogisch gezinsbegeleider in Gouda en omstreken. Ze biedt hulpverlening voor mensen met een beperking. Wat er zo leuk is aan Reeuwijk. Het water! Beide ouders houden van sporten op en in het water. En, vult Joey aan, kempo bij Feike van Det in Bodegraven. Beiden zijn niet geboren maar wel getogen in Reeuwijk. Joey zat op de GMS aan de ene kant van de Breevaart en Cheryl op de Venen aan de andere kant van de Breevaart. Ze kenden elkaar al jaren. Maar ja, Joey is twee jaar jonger en er zijn leeftijden waarop dat telt. Toch zei hij als zestienjarige, wijzend naar Cheryl, tegen zijn moeder: ìMet haar ga ik trouwen.î Maar het is er nog niet van gekomen.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten