Afbeelding

Cliënten hebben zin in Theetuin Joostenshof

Algemeen

Waarder - Met het aansnijden van een kleurrijke taart is donderdag 12 juli onder grote belangstelling theetuin de Joostenshof aan het Westeinde 39 in Waarder geopend. Op de zorgboerderij van Siloah Gehandicaptenzorg krijgen cliënten met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding aangeboden. Tegelijkertijd kunnen gasten hier onder het genot van een consumptie genieten van het buitenleven.

De Joostenshof is twintig jaar geleden gestart als een groenproject voor cliënten van De Dorsvloer. De boerenschuur is langzaam maar zeker geprofessionaliseerd, waarbij steeds gekeken is naar wat cliënten nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Uiteindelijk is het plan ontstaan om een theetuin aan te leggen, waarin bezoekers niet alleen kunnen genieten van de landelijke omgeving, maar zeker ook van de aanwezigheid en de gezelligheid van de cliÎnten.

Wasdom

Tijdens de feestelijke en zonovergoten openings≠bijeenkomst vertelde Gerda de Pater, lid van de Raad van Bestuur van Zorggroep Sirjon, dat met Theetuin de Joostenshof weer een extra activiteit is toegevoegd aan de dagbestedingsactiviteiten van Siloah Gehandicaptenzorg voor de cliÎnten. Siloah heeft verspreid over Nederland twintig woonlocaties, vijf dagactiviteitencentra, een kinderdagcentrum en een gezinshuis. Daar levert Siloah zorg aan ruim 580 mensen met een verstandelijke beperking. De Pater benadrukte dat er afgelopen periode hard is gewerkt door cliÎnten, medewerkers en vrijwilligers.

Toen zij echter aan cliÎnten vroeg wat zij daarvan bij de opening moest vertellen, gaven zij aan dat alleen de Heere daarvan de eer moet krijgen. 'Dat maakt indruk, want het is God die de wasdom geeft.'

Buitenleven

In zijn welkomstwoord gaf Johan de Graaf, manager Zorg, aan dat maar weinig mensen beschikken over zoín mooi werkplek, midden in de natuur. 'De rust en de ruimte is echt geweldig. Klanten van de theetuin kunnen hier genieten van het buitenleven, terwijl onze cliënten een zinvolle dagbesteding krijgen aangeboden. Er zijn afgelopen weken al heel wat bezoekers geweest en het zal voor ons nog best lastig worden om de theetuin kleinschalig te houden.î

De voorzitter van de Cliëntenraad Jan Boogaard bedankte namens de leden van de Cliëntenraad en namens de cliënten alle medewerkers voor hun enorme betrokkenheid en inzet. 'Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren,' citeerde hij een bekende dichter. 'Maar die hebben jullie afgelopen tijd allemaal uit de weg geruimd. Ik wens jullie Gods zegen toe.'

Diploma

Voordat als openingshandeling de kleurrijke taart werd aangesneden, kregen de cliënten die op de Joostenshof werken een diploma uitgereikt. De cliënten volgden een cursus die is ontwikkeld door een logopedist en een orthopedagoog. Zij leerden onder meer hoe ze gasten moeten ontvangen, hoe ze een bestelling opnemen en hoe ze kunnen afrekenen. Na de officiële opening en het overhandigen van een aantal cadeaus, konden de genodigden de theetuin, de moestuin en de ruimte voor houtbewerking bezoeken. De opening werd afgesloten met een lunch.

Openingstijden

Theetuin de Joostenhof is van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur geopend. Bezoekers kunnen daar dan terecht voor diverse soorten koffie en thee, frisdrank en koek of gebak. Op dit moment zijn er twee geiten, vier konijnen en een aantal kippen. In het voorjaar zijn er kleine lammetjes te zien.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën