Afbeelding

Duurzaamheid staat centraal bij nieuw zwembad

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Wethouder Dirk-Jan Knol heeft vorige week het ontwerp van het nieuw te bouwen zwembad De Kuil in Bodegraven gepresenteerd. De gemeente is drie jaar geleden al begonnen met de plannen voor de nieuwe sportaccommodatie. De wethouder is dan ook blij dat hij eindelijk het complex mag presenteren. Verwacht wordt dat de bouw bijna veertien miljoen euro gaat kosten. Knol: "Het kost wat, maar dat mag ook. Zeker in zo'n waterrijke omgeving. En bewegen is gewoon heel belangrijk."

De gemeente heeft de afgelopen drie jaar met de gebruikers van het zwembad (waaronder de beheerder SBAB en zwemsportverenigingen) veel om tafel gezeten om een Plan van Eisen op te stellen. Knol: "Ik was blij dat er veel unanimiteit was onder de gebruikers." De gemeente stelde zelf ook een aantal eisen zoals duurzaamheid, hergebruik van materiaal en het zwembad moest qua exterieur een eenheid vormen met de huidige sporthal.

Warme jas

Het ontwerp werd toegelicht door Jeroen Geurts van bouwbedrijf Vaessen en Erik Slangen van Slangen+Koenis architecten. Het nieuwe zwembad wordt niet meer op gas verwarmd, maar enkel door zonnepanelen en warmtepompen. Jeroen: "Daarnaast krijgt het hele gebouw een 'extra warme jas'; muren en een dak die een hogere isolatiewaarde hebben dan normaal." Ter decoratie worden houten panelen van een elders afgebroken sportzaal hergebruikt in het nieuwe ontwerp.

Transparantie

Het nieuwe ontwerp bevat een doelgroepenbad, een wedstrijdbad met verenigingsruimte, een glijbaan en buiten komen een peuterbad en een wedstrijdbad. De bodems van de binnenbaden zijn in hoogte verstelbaar en de watertemperatuur kan afzonderlijk worden geregeld. Voor de bezoeker geeft het nieuw zwembad vooral een gevoel van transparantie. Zo kun je vanuit de centrale hal naar de andere baden kijken, kijk je van het ene naar het andere binnenbad en is de pui naar de ligweide een grote glaswand die bij goed volledig geopend kan worden. Volgens wethouder Dirk-Jan Knol zijn de totale kosten voor het nieuwe zwembad 13,8 miljoen euro. Er is daarnaast geld gereserveerd om het ontwerp te optimaliseren; inwoners kunnen bijvoorbeeld goede ideeën insturen.

Buitenbad gesloten

In mei volgend jaar wordt gestart met de realisatie. Tijdens de verbouwing blijft het binnenbad open; het buitenbad moet in verband met beschikbare ruimte sluiten. De gemeente gaat de mogelijkheid onderzoeken om in die periode vervoer te regelen naar het buitenzwembad De Fuut in Reeuwijk. Volgens planning is in december 2020 het nieuwe zwembad klaar voor gebruik.

Aandacht voor overlast omwonenden

Hoe de bouwstromen en het bouwverkeer gaan lopen, is op dit moment nog onduidelijk.

De gemeente en bouwbedrijf Vaessens zijn zich ervan bewust dat het bouwterrein op een lastige locatie ligt, midden in een woonwijk. Zeker in combinatie met bouw van een appartementencomplex ernaast.

Tekst: Mitch Huisman

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën