Afbeelding

Politici aan het woord

Algemeen

Polen en Polen

Ik ben met mijn gezin heerlijk vakantie aan het vieren... in Wroclaw, Polen. Na alle ervaringen - positief en negatief - die we in Bodegraven-Reeuwijk hebben opgedaan met onze Poolse medebewoners besloten we een aantal jaar geleden om eens een tegenkijkje te nemen in Polen. Eens zien hoe het daar is en of we ons beter kunnen verplaatsen in onze Poolse medebewoners. Soms helpt het duiden van bepaald gedrag enorm.

ëNujaí (bier) is hier ontzettend belangrijk. Er zijn ontelbaar veel soorten en ook veel brouwerijen, veel ëMolensí zogezegd. Ook de rijstijl herkennen wij wel. Vooral erg vlot en er is niet altijd ruimte voor de voetganger. De mensen zijn doorgaans erg aardig en met handen en voeten en een klein woordje Pools kom je een heel eind. Engels is lastig hier, ook herkenbaar bij de ervaringen in ons eigen dorp. Het leven is hier niet altijd makkelijk, dat is goed te zien. Ik kan goed begrijpen dat men dan graag wil werken in Nederland. En wonen is daar dan automatisch aan gekoppeld.

In Bodegraven-Reeuwijk is dat met name in het centrum van Bodegraven. In onze andere kernen is dit minder vertegenwoordigd dan in het centrum. Ik ben blij dat wij als gemeente hebben besloten om hierop te sturen. Om de leefomstandigheden voor onze Poolse medebewoners en die voor de omwonenden te verbeteren door alternatieven te gaan aandragen. Ik kijk hier erg naar uit en hoop aan de invulling hiervan een bijdrage te kunnen leveren. Ook voor de werkgevers is hier een essentiÎle rol weggelegd.

Wij gaan morgen weer verder reizen in Polen. Eerst naar Warschau en dan naar Bialowieza. U weet wel, van dat oerbos dat aan Poolse kant nu gedeeltelijk gekapt wordt en waar de EU nu tegen protesteert. Een verhaal apart. Eens kijken wat een natuurpracht dat is, nu het nog kan...

Merel van Dijk-Baak, gemeenteraadslid GroenLinks

Advertentie

Categorieën