Afbeelding

Hoepelactie voor uitleenauto Zonnebloem

Algemeen

Bodegraven - De Zonnebloem en Albert Heijn in Bodegraven hebben de handen ineengeslagen. Door de verkoop van hoepels in onder andere het filiaal aan de Oud-Bodegraafseweg hoopt de Zonnebloem een auto te kunnen aanschaffen die haar leden met een lichamelijke beperking tegen een gereduceerd tarief een dag kunnen huren. De hoepels worden in AH-winkels te koop aangeboden voor een bedrag van € 5,00, waarvan maar liefst € 3,35 naar de Zonnebloem gaat.

De Zonnebloem probeert het leven van mensen met een lichamelijke beperking te verrijken door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken. Uit eigen onderzoek blijkt dat 10% van de mensen met een lichamelijke beperking er nooit op uit gaat en 12% is al langer dan een half jaar er niet op uit getrokken. Daar moet en kan iets aan gedaan worden, vindt de Zonnebloem. Eén van de oplossingen is het huren van een rolstoelauto als betaalbaar vervoer op maat. In 2014 is de organisatie begonnen met het verhuren van deze aangepaste huurauto waarin plaats is voor een scootmobiel of een persoon in een rolstoel. Daarnaast is er (afhankelijk van de grootte van de rolstoel/scootmobiel) nog plaats voor drie of vier andere personen. Zo kun je dus gezellig met elkaar op pad.

Joost Rooms is voorzitter van de Zonnebloem afdeling Bodegraven. Deze afdeling heeft 200 leden en telt 40 vrijwilligers. ìWij hebben het liever niet over leden maar over gasten. We trachten maandelijks iets voor onze gasten te organiseren. Zo hadden we in juli een picknick in de Zustertuin en gaan we in september naar het Glasmuseum in Leerdam.î

Steentje bijdragen

De HoelAHoep actie van AH wordt door Rooms omarmd. 'Samen staan we sterk: de Bodegravers en de Zonnebloem dragen zo samen een steentje bij aan onze samenleving. Een rolstoelauto waar onze gasten gebruik van kunnen maken, geeft onze leden extra vrijheid om er eens een dagje op uit te gaan. Geweldig!' De uitleenauto van de Zonnebloem is voor een betaalbare prijs toegankelijk. Want iedereen moet in alle vrijheid op pad kunnen gaan, ook als je gebruik maakt van een rolstoel, aldus de Zonnebloem.

Teamleidster Kaylee de Maar van AH Bodegraven haakt in: 'De Albert Heijn filialen in de regio hebben deze actie samen georganiseerd. De hoepels worden in de winkels te koop aangeboden. Het doel is om in de circa 20 filialen in onze regio circa 3.000 hoepels te verkopen en daarmee een bedrag van 10.000 euro op te halen waarmee een rolstoelauto voor de Zonnebloem kan worden aangeschaft.'

Ludieke slotactie

Kaylee De Maar: 'Zaterdag 8 september eindigt de actie op ludieke wijze. De NOC/NSF Sportweken komen eraan en in aanloop daarvan zetten we een ëHoepel Estafetteí in. Dit staat symbool voor gezond, bewegen en SAMEN. Deze estafette gaan we houden met een Gouden Hoepel. Elke winkel krijgt de opdracht om de Gouden Hoepel van het eigen filiaal naar een ander filiaal in onze regio te brengen. Dit mag alleen op niet-gemotoriseerde wijze (fietsen, lopen, rennen, zaklopen, springen, zwemmen, roeien etc.). Bij de winkel wordt een cheque opgehaald waar het bedrag aan verkochte hoepels op vermeld staat. Daarnaast wordt de Gouden Hoepel per filiaal overhandigd. Bij aankomst bij elke winkel moet er een 'challenge' worden uitgevoerd die door de winkel zelf is bedacht. Als deze opdracht goed wordt uitgevoerd, kan er 50 euro extra worden verdiend voor de Zonnebloem.'

Het is nu nog niet bekend op welke manier de winkel in Bodegraven de uitdaging aangaat. Op zaterdag 8 september rond 9.00 uur zal hier de challenge plaatsvinden.
ìU bent natuurlijk welkom om te kijken en aan te moedigen.' Er kunnen nog hoepels worden gekocht bij AH in Bodegraven zolang de voorraad strekt.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën