Foto:

Anneke Bekker is hét gezicht van RTV Bodegraven

Bodegraven-Reeuwijk - Anneke Bekker is al sinds 2005 als vrijwilligster werkzaam voor RTV Bodegraven. Behalve verantwoordelijk voor het nieuws is zij ook coördinator van alle vrijwilligers die samen RTV Bodegraven tot een succes maken.

Anneke Bekker is geboren in 1963 in Zegveld als dochter van een schilder. Zij is slechtziend; ze lijdt aan achromatopsie waardoor haar zicht slechts 10% is. Achromatopsie is een erfelijke afwijking van het netvlies, waarbij de kegeltjes niet of nauwelijks functioneren. Mensen met achromatopsie zien alleen grijstinten of soms nog een paar kleuren, hebben veel last van het licht (lichtschuwheid) en zien minder scherp.

Wat je wél kunt

Zij is erg dankbaar dat haar ouders haar destijds naar het blinden- en slechtzienden instituut Bartiméus in Zeist hebben gestuurd. Dit is er voor alle mensen die blind of slechtziend zijn, zodat zij het leven kunnen leiden dat bij hen past. Ze heeft hier van haar 9e tot 16e levensjaar intern doorgebracht, heeft onderwijs gehad en geleerd zelfstandig en onafhankelijk door het leven te kunnen gaan. Anneke: "Ik zie zo vaak om mij heen dat kinderen met een beperking 'gepamperd' worden door hun ouders; veel te beschermd worden opgevoed, waardoor ze juist niet met hun beperking leren om te gaan. Op het Bartiméus maken ze je er bewust van wat je juist wél kunt en zorgen er samen met jou voor dat jouw doelen worden bereikt. Het is voor mij een fijne en heel waardevolle periode in mijn leven geweest."

Haar dagelijks fulltime werk is in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, waar zij als administratief medewerker actief is. Haar werkplek is zodanig ingericht dat ze haar werk als ieder ander kan verrichten. Ze gaat op de fiets naar het ziekenhuis. Anneke is getrouwd en samen met haar man John hebben ze een zoon die woont en studeert in Delft. Hun zoon is drager van de oogafwijking achromatopsie, maar lijdt er niet aan. Als het echtpaar Bekker niet werkt of slaapt, is het actief voor RTV Bodegraven.

Pro deo werk

Anneke: "John werkt al sinds de jaren negentig voor RTV Bodegraven. Toen later de Kabelkrant de lucht inging, kwam ik in beeld. John vroeg me foto's te maken voor de Kabelkrant en van het één kwam het ander." Anneke is nu een belangrijke kracht, waar de omroep op drijft. Er zijn twintig vaste vrijwilligers en nog eens circa twintig vrijwilligers die af en toe een bijdrage leveren aan RTV Bodegraven. "Niemand verdient er iets, het is allemaal pro deo werk."

Haar primaire verantwoordelijkheid is het verzorgen van het nieuws op de Kabelkrant. Ze krijgt de persberichten binnen en verslaat de raadsvergaderingen. Daarnaast coördineert ze de activiteiten van alle vrijwilligers. Anneke heeft geen journalistieke opleiding, maar volgt wel met enige regelmaat workshops die betrekking hebben op journalistiek. Daar heeft ze veel van geleerd. Haar hart gaat uit naar de onderzoeksjournalistiek. Helaas heeft ze daar te weinig tijd voor. "Misschien krijg ik er tijd voor als ik straks met pensioen ga."

Utopische wens

Binnen haar vrijwilligerswerk voor RTV Bodegraven is zij zeer bevlogen. Haar grootste wens is een betaalde kracht voor de omroep. "Een professional die RTV Bodegraven op de kaart kan zetten, vrijwilligers aanstuurt en contacten onderhoudt met allerlei overheidsinstanties." Maar ze weet dat dat een utopie is. "RTV Bodegraven heeft een zeer beperkt budget en heeft dus geen financiële armslag voor het inhuren van een betaalde kracht." Mede daarom is RTV Bodegraven altijd op zoek naar vrijwilligers. Anneke: "Als iemand zich geroepen voelt, kan hij of zij zich melden."

Anneke heeft een aanbod voor lotgenoten: "Mijn ervaring met slechtziend zijn, wil ik graag delen. Als iemand behoefte heeft aan tips en trucs met betrekking tot deze beperking, ben ik graag bereid mijn expertise te delen." En met een glimlach besluit zij: "Nu iedereen weet dat ik slechtziend ben, begrijpen ze ook dat ik misschien niet altijd terugzwaai. Dat is dus geen onwil; ik zie het gewoon niet..."

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten