Afbeelding

Geen losse eindjes bij realisatie nieuwe zwembad

Algemeen

De Warande Oosterhout vormt inspiratiebron

Bodegraven - Qua gebruikswensen, techniek, duurzaamheid, planning en financiën heeft de gemeente zekerheden ingebouwd voor de bouw van het nieuwe zwembad De Kuil. Bij de contractondertekening door wethouder Dirk-Jan Knol namens de gemeente en ir. Tom Haagmans, directeur van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, bleek dat er veel energie is gestoken in een goede voorbereiding van gebouw en bouwproces, waardoor de kans op latere teleurstellingen klein is. Commercieel adjunct-directeur Jeroen Geurts van Vaessen spreekt van een goed opgezet programma van eisen, dat resulteert in een zwembad dat aan de eisen en wensen van de gemeente en gebruikers gaat voldoen. Binnen een bedrag van zo'n 14 miljoen euro, aldus wethouder Knol.

Menig bouwproject in ons land loopt uit de hand als het om budget, kwaliteit en/of bouwtijd gaat. Wethouder Knol geeft aan dat bij de nieuwbouw van het zwembad mede daarom voor twee professionele adviseurs voor de gemeente is gekozen: Synarchis, dat de aanbesteding en het projectmanagement verzorgt, en Semad Advies voor alles op het gebied van sportzaken. Daarbij komt dat Vaessen een specialist is in zwembadenbouw. Directeur Tom Haagmans: "We bestaan als bedrijf ruim 50 jaar en hebben inmiddels meer dan 300 zwembaden in Nederland gebouwd. Hier in Bodegraven nemen wij het ontwerp en de realisatie van het zwembad voor onze rekening. Er ligt een mooi ontwerp, dat mede geïnspireerd is op zwembad De Warande in Oosterhout, dat wij eerder hebben gebouwd. Eén van de mooiste zwembaden van Nederland."

Ruimte voor verbeterpunten

Voor het onderhoud en de exploitatie volgt eerdaags de aanbesteding. Knol: "We hadden het onderhoud bij Vaessen kunnen neerleggen, maar de exploitant is straks dagelijks actief in het nieuwe zwembad en heeft zo goed zicht op het benodigde onderhoud. Daarom koppelen wij het onderhoud aan de exploitatiepartij. Tevens is afgesproken dat we beide contracten van bouw en exploitatie naast elkaar leggen, zodat de bouwer nog kan inspelen op onderhoudswensen en omgekeerd. Binnen het budget is ook ruimte voor verbeterpunten. Daarmee kunnen wij inspelen op ideeën van inwoners en gebruikers én kunnen we goede voorstellen van bouwer en exploitant honoreren. Het zijn specialisten en zij krijgen de ruimte om hun expertise in te brengen. Wel tegen het licht dat de bouwkosten in Nederland razendsnel stijgen en dat het budget voor verbeterpunten ook daar mogelijk nodig voor kan zijn." Of zoals Bodegraver Andreas de Heij, Adviseur & Projectmanager van Synarchis het zegt: "Die verbeterpunten zijn de kersen op de taart, maar hoeveel kersen we kunnen toevoegen, dat zal het proces uitwijzen."

Wethouder Knol vindt de investering van 14 miljoen euro prima te verantwoorden. "We maken een zwembad dat minimaal veertig jaar meegaat. Een zwembad voor de hele gemeente, voor alle dorpen. Het wordt een gebouw gericht op de toekomst, gasloos, zeer energiezuinig, volgens een zeer functioneel tweebadenconcept en met een beweegbare bodem zodat het geschikt is voor doelgroepengebruik. En met een leuke glijbaan. De reacties zijn positief, de enige teleurstelling is het verdwijnen van het 50-meter buitenbad; dat wordt een stuk kleiner. Maar dat mag de waterpret niet drukken."

Veiligheid tijdens de bouw

Vaessen laat weten dat bij de uitvoering goed op de veiligheid rond de bouwlocatie wordt gelet. Geurts: "We bouwen midden in een woonwijk, naast een zwembad dat in gebruik blijft. Naast veiligheid is circulariteit belangrijk. We werken met een database waarbij we materialen en bouwdelen kunnen hergebruiken. Zo worden in Bodegraven mooie houten lamellen van een sportcomplex in Almere verwerkt. En nog goede zaken uit De Kuil gaan weer in die database. Voorts is afgesproken dat wij via Social Return on Investment (SROI) regionale inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt proberen in te schakelen op dit project." Er zitten heel veel aspecten van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij het nieuwe zwembad. Belangrijkste is de totstandkoming van een eigentijds en hoogwaardig zwembad waar de gebruikers blij mee zijn. Volgens planning is in mei 2020 het nieuwe buitenbad gereed en eind 2020 het gehele complex.

Buitenbad mogelijk langer open

Wethouder Knol heeft bouwer Vaessen gevraagd te kijken of het huidige buitenbad nog een deel van het zomervoorseizoen 2019 in gebruik kan blijven. "Vanaf 1 mei wordt het buitenbad al veel gebruikt. Mogelijk kan dat nog een aantal weken, terwijl de nieuwbouw al is begonnen. Maar het hangt af van het bouwproces en van de mogelijkheid om de grond, die voor het nieuwe buitenbad wordt uitgegraven, tijdelijk in de buurt op te slaan. Bijvoorbeeld bij een agrariër aan de Burg. Kremerweg. Tot het moment dat de grond weer in de leegte van het voormalige buitenbad kan worden gestort. We onderzoeken die mogelijkheid. Op die manier kunnen inwoners het buitenbad nog in de voorzomer gebruiken, praat je over minder exploitatieverlies voor het zwembad en wordt de druk op zwembad de Fuut ook niet te groot. De Fuut is een uitwijkmogelijkheid, maar dit zwembad heeft dit seizoen al meer dan 40.000 bezoekers en is daarbij volledig afhankelijk van vrijwilligers. Daaraan zit ook een limiet."

Tekst: Paul Engels

Beeld: Vaessen (zwembad Oosterhout) en Paul Engels

Jeroen Geurts, Tom Haagmans en Dirk-Jan Knol bij de officiële start van de nieuwbouw van het zwembad.

Advertentie

Categorieën