Afbeelding

Coördinatie Kaascorso: al jaren in handen van Jan van Leeuwen

Algemeen

Bodegraven - De Najaarsmarkt start ieder jaar met het Kaascorso. Jan van Leeuwen, in het dagelijks leven planner bij Kraanbedrijf Nederhoff in Gouda, zet zijn planningsvaardigheden ook in als coördinator van het Kaascorso.

"Eind april, begin mei beginnen de voorbereidingen en gaan de uitnodigingen de deur uit. Bodegraafse scholen, verenigingen, stichtingen en bedrijven worden aangeschreven om mee te doen aan de optocht. Informatie over het kaascorso wordt vermeld op onze website en verkeersregelaars worden benaderd," vertelt Jan.

Publiek komt met thema

"Door inzendingen van het publiek - en de jury die uiteindelijk kiest - is het thema dit jaar: Boerenkaas, culinair circus. Met dit thema kunnen de deelnemers van het Kaascorso zich helemaal uitleven. Het is leuk om te zien dat men elk jaar meer tijd en energie in de wagens en uitdossing lijkt te steken."

Zo'n tien jaar geleden is de in Nieuwerbrug geboren en getogen Jan, die - na een uitstapje in Alphen aan den Rijn - nu in het centrum van Bodegraven woont, begonnen als coördinator van het Kaascorso. Hij is toentertijd gevraagd door kennissen die al actief waren in de marktcommissie en is er zo ingerold. "Een functie die aardig wat tijd en energie kost, maar met mooie wagens en een geslaagde optocht is dat altijd weer de moeite waard."

Veiligheid en begeleiding

Naast de eerdergenoemde voorbereidingen is Jan de avond van de optocht als eerste aanwezig op de Tolnasingel om alle deelnemers te ontvangen. Startnummers worden uitgedeeld en de eerste keuring door de vakjury vindt plaats. Na een kleine rit vindt er op de parkeerplaats van de Cortenhoeve een tweede beoordeling plaats. Deelnemers en kinderen sluiten aan. Zij nemen plaats op de wagen of lopen mee met de stoet. "Veiligheid staat hoog in het vaandel. De wagens moeten aan alle wettelijke verplichten voldoen. Bij het plaatsnemen óp de wagen dient er een railing aanwezig te zijn en is het de bedoeling dat de deelnemers blijven zitten." Jan zit zelf op de fiets tijdens de optocht. Zo is hij wendbaar en houdt hij alles in de gaten en begeleidt hij de optocht van begin tot eind.

Kaaskoning en hofdames

"Op de route ter hoogte van de Willibrord/Milandschool staat een verhoging klaar waarop het publiek de Kaaskoningin en haar hofdames voor het eerst in het openbaar ziet verschijnen. Als alle wagens van het Kaascorso haar gepasseerd zijn, zal de Kaaskoningin in een cabrio­let Rolls-Royce plaatsnemen. Zo sluiten zij en haar gevolg aan bij het defilé. Vervolgens trekt het Kaascorso verder richting het Raadhuisplein waar de stoet wordt opgewacht door het college van burgemeester en wethouders." Voordat ze daar arriveren schalt op de kruising Van Tolstraat/Brugstraat door de speaker achtergrondinformatie over de vijfentwintig passerende wagens die dit jaar mee doen.

Winnaar Kaascorso

"Tussen 20.00 en 21.00 uur eindigt het Kaascorso op het Raadhuisplein. De vijf wagens die de meeste punten van de vakjury krijgen, worden genoemd. Hierbij mogen de nummers één en twee naast de felicitaties ook kazen in ontvangt nemen van onze kersverse Kaaskoningin," besluit Jan.

Tekst en beeld: Melanie Kastelein

Advertentie

Categorieën