Geen unaniem applaus voor ruimere zondagopenstelling

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - In de commissie Bestuur en Financiën werd vorige week, onder voorzitterschap van Gerrit Weerheim, het voorstel van het college van burgemeester en wethouders besproken om de zondagopenstelling van winkels te verruimen. De christelijke partijen blijven er moeite mee houden. Of zoals Johannes Mattiesing (SGP) zei: "Wij willen de dag van rust houden, maar wij zullen elkaar niet weten te overtuigen."

De grootste veranderingen wat zondagopenstelling betreft, zijn de mogelijkheid voor de ondernemers­(verenigingen) om zelf aan te geven op welke 8 zondagen zij koopzondag willen hebben in de winkelcentra en de wekelijkse zondagopenstelling op de bedrijventerreinen Rijnhoek, Broekvelden en Reeuwijkse Poort. Nico de Heij (CDA) gaat onomwonden akkoord met het voorstel, omdat het een logisch vervolg is op hetgeen in het raadsprogramma is opgenomen. Echter, uit de woorden van Els Oliwkiewicz-Borsboom (ChristenUnie) blijkt dat haar partij, die aan de coalitie deelneemt, bij het coalitieakkoord met pijn in het hart een compromis over dit onderwerp heeft gesloten. Om haar woorden nog wat kracht bij te zetten, kondigde zij aan tijdens de raadsvergadering een stemverklaring af te geven.

Esmée Nauta, woordvoerster van Burgerbelangen, vindt de verruiming een stap in de goede richtring. "Wel is het jammer dat de openingstijden niet helemaal vrij worden gegeven." Zij wil de invoering van de verordening wel wat meer tijd geven, zodat de indiening van zienswijzen mogelijk is. Ook Bas Otting (D66) en Lisbeth Hertogh (PvdA) hielden een pleidooi voor meer vrijheid hetgeen, gezien de eerder door hun fracties ingenomen standpunten, niet zo verwonderlijk was. Lisbeth sloot zich overigens aan bij de mening van Esmée Nauta dat er meer tijd genomen moet worden voor het proces om de mogelijkheid voor zienswijzen open te houden.

Zo snel mogelijk

Wethouder Inge Nieuwenhuizen herkende de verscheidenheid aan meningen, maar benadrukte dat de bedrijven in de periferie zo snel mogelijk open willen om hun koopkracht en werkgelegenheid te behouden. Voor de winkels in het centrum van Bodegraven wilde zij wat meer tijd nemen. "Laat het centrum eerst op kracht komen en dan kijken we weer of we een nieuwe stap kunnen zetten," aldus de VVD-bestuurder die de regeling zo snel mogelijk wil invoeren. Daarbij wees zij erop dat er in het voortraject de mogelijkheid tot inspraak al was geboden. Het agendapunt zal als bespreekpunt naar de raad gaan, maar gezien de grote coalitiemeerderheid zal het voorstel het naar verwachting moeiteloos halen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën