Afbeelding

Dienstencentrum De Reehorst voor iedereen geopend tijdens Burendag

Algemeen

Open Dag voor oud én jong

Reeuwijk - "Bij het Dienstencentrum denken veel mensen dat het alleen voor senioren is, of alleen voor de bewoners van centrum De Reehorst. Dat beeld gaan we veranderen," zegt coördinator Mithra Falter. "Het centrum wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud, een soort huiskamer waar iedereen terecht kan." Op zaterdag 22 september, tijdens Nationale Burendag, is er een Open Dag met veel activiteiten, juist ook voor jongeren en kinderen.

Wat te denken van muziek­optreden van i Pazzi, darten, biljarten, gratis proeverij van Deli France, crea-workshop (draad­figuren maken) en een kleurplaatwedstrijd? "Maar u kunt ook meedoen met breien of combidansen. Ook zal er een hobby-maatjes muur zijn. Daarop kunt u aangeven voor welke hobby of activiteit u een gezellig maatje zoekt," aldus Mithra Falter. Zij maakt duidelijk dat alle inwoners van Reeuwijk naar het centrum kunnen komen voor een kopje koffie, een praatje, het bijwonen van een activiteit. "Er zijn activiteiten voor diverse doelgroepen. Bij ons is darten weer eens wat anders dan in een donkere kroeg." Om 10.00 uur begint het programma. "We houden het heel laagdrempelig. Kom gewoon kijken en doe mee als je iets leuk vindt."

De Beweegtuin is ook een aanrader om een bezoekje aan te brengen. In de tuin staan allerlei apparaten waarbij je een motorische handeling moet verrichten. "Het zijn geen fitnessapparaten, maar je beweegt wel bepaalde spieren of spiergroepen. Denk aan zitfietsen en balansapparaten. Het is een leuke uitdaging voor ouderen, maar voor kinderen is het ook leuk om bijvoorbeeld met hun opa of oma mee te doen. Ze kunnen zich hier lekker uit leven."

Ontmoetingsplek

De Open Dag is het startsein van de verandering van het centrum naar een open ontmoetingsplek om met elkaar in contact te komen. "Het Dienstencentrum gaat ook nog meer samenwerking aan, zoals met het Huis van Alles. We willen zo veel mogelijk mensen laten deel­nemen in onze maatschappij. Dat gaan we doen door samen te werken en elkaar aan te vullen. Het is leuk om te kijken, te puzzelen eigenlijk, naar hoe je kunt zorgen dat het welzijn van inwoners wordt vergroot. Wat mist er? En hoe kan ik inspelen op de wensen en behoeften van een grote groep mensen?"

Binnenlopen

Ook buiten de Open Dag is het Dienstencentrum open voor iedereen. "Je kunt altijd (doordeweeks) tussen 10 uur 's ochtends en 16.00 uur 's middags binnenlopen bij het Dienstencentrum," vertelt Mithra. "We hebben een vast clubje koffiedames die de koffie inschenken. Er wordt dagelijks (van maandag tot en met vrijdag) tussen de middag vers gekookt door Déli France. In oktober is er op donderdagen een speciale kennismakingsactie." Het Dienstencentrum gaat ook elke maand een creaworkshop aanbieden; vanaf 5 oktober van 14.00-16.00 uur ook in samenwerking met basisscholen. "Elke keer krijgt het een ander thema, zoals herfst, sinterklaas en kerst. We hopen dat er op deze wijze kinderen tussen de senioren zitten. Opgeven is handig, maar hoeft niet. Kom gewoon gezellig langs!"

Loyaal en samen

Mithra is nu één jaar coördinator van het Dienstencentrum. Zij doet dit samen met collega coördinator Joke Sapuletej. "De mensen
hier zijn loyaal aan het dorp en de inwoners gaan makkelijker ergens naar toe wanneer iemand die zij kennen ook gaat. Iets nieuws ondernemen is toch vaak spannend. Dat is ook mijn taak als coördinator: mensen motiveren om naar onze evenementen toe te gaan en er voor zorgen dat mensen zich welkom voelen in het Dienstencentrum."

Tekst: Sanne Lenselink

Advertentie

Categorieën