Nog veel ruis rond nieuwe verhuissubsidie

Algemeen

Commissie Bestuur en Financiën

Bodegraven - Voor de revitalisering van het centrum van Bodegraven wordt het wenselijk geacht om winkels die net buiten het zogeheten kernwinkelgebied liggen, te verplaatsen naar leegstaande winkels in dit kern­gebied. Niet alle leden van de commissie Bestuur en Financiën omarmden het plan meteen met liefde.

Om ondernemers aan te zetten om te verhuizen naar het kernwinkelgebied wil het college een verordening in het leven roepen die het mogelijk maakt om verhuizende ondernemers een subsidie te verlenen van maximaal 50% van de verhuiskosten met een maximum van 50.000 euro. Voor deze subsidie wil het college één miljoen euro vrij maken uit de algemene reserve. Vanuit dat bedrag moet later overigens ook nog een gevel- en planvormingsubsidie worden betaald.

Rammelpunten

Hennie Castelein (Burgerbelangen) had een flink aantal vragen en kritiekpunten. Zij memoreerde het feit dat er weliswaar een centrumvisie ligt, maar dat deze gezien moet worden als een stip op de horizon en dat er nog vervolgstappen zijn beloofd waarin ook de inwoners hun inbreng kunnen leveren. "Er ligt nog steeds geen beleidskader en het gaat niet alleen om de verordening, maar ook om een groot bedrag waarbij wij bovendien niet weten waar het prijskaartje eindigt," aldus Castelein. Aan de hand van voorbeelden concludeerde zij dat er nog al wat 'rammelpunten' in de verordening zitten die om aanscherping vragen. Ook vraagt zij zich af hoe er met de achtergelaten panden wordt omgegaan.

Johannes Mattiesing (SGP) was heel wat positiever: "Wij hebben nog wel wat opmerkingen, maar wij staan volledig achter het principe in dit voorstel en je kunt op voorhand niet alles dichtgetimmerd hebben." Frank Rijkaart (VVD) stelde zich onomwonden achter het voorstel. Maar Elly de Vries (D66), Lisbeth Hertogh (PvdA) en Reinoud Doeschot (GroenLinks) herkenden zich wel in de kritiekpunten van Hennie Castelein en hadden moeite met het feit dat een deugdelijk beleids­kader ontbreekt en dat het niet alleen over de tekst van de verordening gaat, maar ook om het beschikbaar stellen van een groot bedrag en het vaststellen van een kaartbeeld. Nico de Heij (CDA) wil wel vol gas geven, maar vraagt zich ook af hoe om te gaan met de achterblijfpanden en de terugbetalingsregeling als niet aan de voorwaarden van de verordening wordt voldaan.

Goede discussies

"De leegstand is nog lang niet opgelost. Er staan op dit moment zo'n 16 panden leeg en in het randgebied zitten ongeveer 30 zaken die wij willen bewegen om naar het kerngebied te gaan," hield wethouder Inge Nieuwenhuizen de commissieleden voor. "De premie komt voort uit de discussie die is gevoerd op de inspraakavonden. Dit is een grote stap voorwaarts en er komt binnen afzienbare termijn een ontwikkelingsplan waarop nog inspraak mogelijk is." Met nadruk stelde de wethouder dat ze echt wil doorpakken en de verordening op 1 januari wil laten ingaan omdat ondernemers ook moeten weten waar ze aan toe zijn en een lange voorbereidingstijd nodig hebben. Daarbij zegde ze wel toe de verordening nog op een paar punten te verduidelijken. Niet alle vragen werden opgelost, maar de toezegging over de uitwerking van de visie met de mogelijkheid van inspraak stemde wel tot enige tevredenheid. Toch bleef een aantal commissieleden sceptisch omdat er onduidelijkheid bleef over de juiste begrenzing van het kernwinkelgebied en over het feit dat er één miljoen beschikbaar moet worden gesteld, terwijl de begroting 2019 nog behandeld moet worden. Uiteindelijk besloot de commissie dat het voorstel als bespreekstuk in de raad te brengen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën