Afbeelding

Politici aan het woord

Algemeen

Reinoud Doeschot, fractievoorzitter GroenLinks

Uitstel op uitstel kan niet meer

Afgelopen woensdag was er een vergadering van de raadscommissie Bestuur en Financiën. Op de agenda stond de notitie Duurzame Energieopwekking. De meerderheid van de commissie wilde de notitie liever later bespreken in een andere commissie met het argument dat daar de specialisten zitten die alles van duurzaamheid weten. Terwijl het zo simpel is. Vier jaar geleden heeft de gemeenteraad unaniem besloten dat Bodegraven-Reeuwijk in 2035 klimaatneutraal wil zijn. Daar is een mooie 'routekaart' voor gemaakt waarin staat beschreven waaraan we moeten werken om dit voor elkaar te krijgen.

Aanvankelijk hoefden we maar 1,5% jaarlijks te besparen om het doel te bereiken. Er is echter de afgelopen jaren veel te weinig gedaan. Nu moeten we daarom minstens 2,3% per jaar besparen. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt en hoe ingrijpender de maatregelen worden. Daarom ben ik teleurgesteld dat we de bespreking hebben uitgesteld.

In de notitie becijferen de ambtenaren van onze gemeente hoeveel energie wij van windmolens op zee kunnen krijgen, hoeveel we kunnen besparen door huizen goed te isoleren en hoeveel elektriciteit zonnepanelen in onze gemeente kunnen leveren. Ze geven heel duidelijk aan dat we het daarmee niet redden. Om voldoende schone energie te krijgen, moeten er ook nog eens 22 windmolens bij. Het mooie nieuws is dat al deze energie in eigen beheer kan worden opgewekt. Wij kunnen als inwoners de regie krijgen over de energieproductie en de opbrengst daarvan gebruiken voor een lagere energierekening. Wilt u het cijferwerk van de ambtenaren zien? Dat kan. U vindt het stuk vinden op de website van de gemeente: https://bodegraven-reeuwijk.parlaeus.nl/user/homepage.

Er spelen heel belangrijke zaken in onze gemeente. Voor sommige zaken kunnen we een extra raadsvergadering organiseren, bijvoorbeeld als het gaat om de plek van een restaurant. Dan moet het toch ook lukken om een plek op de agenda in te ruimen voor een discussie over duurzame energieopwekking?

Advertentie

Categorieën