Afbeelding
Foto: Marijke Groot

Koninklijk lintje voor Jan Kaptein

Algemeen

Bodegraven - Jan Kaptein is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jan kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Christiaan van der Kamp, die hem bedankte voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor de meest uiteenlopende doelen.

Jan Kaptein (65) is een bekend gezicht in Bodegraven. Hij is met hart en ziel verbonden aan het dorp. De traditionele Kaas- en Bloemenshow, een geliefd onderdeel van de Najaarsmarkt, was dan ook hét moment bij uitstek om Jan het lintje op te spelden. Al bijna dertig jaar zet hij zich in voor dit onderdeel, eerst vanuit de BOV en inmiddels via de ECB. Jan: "Bloemen waren natuurlijk mijn vak. En de kaas? Daar ben ik vanzelf ingerold."

Jan is 38 jaar getrouwd met Lida en samen hebben ze drie mooie dochters. "Alle drie zijn ze Bloemenmeisje geweest tijdens de Najaarsmarkt. Onze oudste dochter Marleen was ook hofdame in 2006." Met Lida runde hij bloemenzaak d'Oranjerie in de Kerkstraat. Ook nadat ze in 2011 stopten met de winkel, bleef Jan betrokken bij 'zijn' straat. Zo hielp hij alle tien de jaren mee met de organisatie en opbouw van het Dickens Festijn, tot de laatste keer in 2016. Ook zet Jan zich in voor de Streekmarkt, die van april tot september iedere laatste zaterdag van de maand wordt gehouden in de Kerkstraat.

Voldoening

Zijn lijst met vrijwillige verdiensten is lang en divers. "Ik voel me daar goed bij, het geeft voldoening. Stilzitten is niet mijn sterkste kant. Mijn grootste drijfveer is dat andere mensen er plezier aan beleven." Zo heeft Jan zich als vrijwilliger ingezet voor De Zonnebloem. Voor de IVN voert hij op woensdagen natuuronderhoud uit bij de Reeuwijkse Plassen, samen met een hele groep. Dat doet hij al zo'n jaar of zes. Daarnaast is Jan al jaren vaste invaller op de bus van Stichting Philadelphia, die mensen met een verstandelijke beperking aan het werk helpt. "Ik rijd 's ochtends de jongens naar Brouwerij De Molen en 's middags haal ik hen daar weer op.' Bij seniorencomplex De Meent geeft hij de bewoners eens in de twee weken koersbal, een soort Jeu de Boules. "Als ik die mensen zie genieten, dan geniet ik dubbel."

Gewoon heel bijzonder

In 2015 was Jan drie weken in Malawi voor World Servants, een initiatief vanuit de Gereformeerde Kerk. Een groep van 25 Bodegravers hielp daar mee aan de bouw van een school en een lerarenwoning. Twee jaar later reisden 8 deelnemers uit deze groep voor Hand in Hand naar Ghana. Ze deden daar onderhoudswerk ten bate van lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen. Jan: "Die mensen hebben niks, het ontbreekt daar aan alles. Als mens kom je daar wijzer vandaan, met meer bagage." Hij vertelt dat ook de ouders van de huidige Kaaskoningin Yvette de Bruin erbij waren. Haar vader Jaap in 2015 en moeder Lineke in 2017. Voor Jan is zijn vrijwilligerswerk bijzonder, maar tegelijkertijd eigenlijk heel vanzelfsprekend. Jan: "Lida verwijst dan naar de Loesje-spreuk: Als iedere vrijwilliger een ster kreeg, dan werd het nooit meer donker."

Tekst: Ilse Höcker

Beeld: Marijke de Groot

Advertentie

Categorieën