Afbeelding

Tafeltennislegende Bettine Vriesekoop traint 50plussers in Reeuwijk-Dorp

Algemeen

Reeuwijk - Bettine Vriesekoop, wie kent haar niet? Als tafeltennisster werd ze meerdere malen Europees en Nederlands kampioen en bij het WK en de Olympische Spelen heeft ze bronzen medailles om haar nek mogen hangen. Daarnaast schrijft ze boeken, voornamelijk over China, en sinds een klein jaar is ze ambassadeur voor de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB). Op 5 oktober komt ze naar de tafeltennisvereniging in Reeuwijk-Dorp voor het fit/beweegprogramma Fifty+ ViTT.

Fifty+ ViTT is voor 50-plussers en bestaat uit tien lessen. Bettine Vriesekoop (57) verzorgt de eerste les, waarbij ze ook vertelt over haar carrière en natuurlijk over tafeltennis. "Tafeltennis is een goede sport die je ook op oudere leeftijd kunt beoefenen,' vertelt Vriesekoop. "Er is weinig fysiek contact met anderen, het is niet te zwaar en is niet blessuregevoelig. En het is gezellig bij een vereniging."

Wat tafeltennis zo leuk maakt, is voor Vriesekoop duidelijk: "Ik vind alle duelsporten leuk, het is zoals het zwaardvechten van vroeger. Ik zie tafeltennis als martial arts, maar dan met een bal. Je kijkt waar de zwakke punten van je tegenstander liggen om toe te slaan." Dat is wel voor de wat gevorderde speler, voor iemand die nog nauwelijks gespeeld heeft is het op tafel houden van de bal lastig, stelt de kampioene. "Het begint allemaal bij een goede basishouding, je moet bewust worden van je lichaam. Van het contact met de bal, het batje en hoe je het batje vasthoudt. Mensen zijn te veel in hun hoofd bezig. Als je sport, merk je sneller of je gespannen bent, of je contact hebt met je benen. Bij tafeltennis is dat makkelijker dan bij yoga of meditatie, omdat er een bal in het spel is. Zo heb je meer contact met de bal en kan je controle uitoefenen."

Spanning en ontspanning

"Het is leuk om te kijken hoe mensen bewegen, het zegt veel over die persoon." Vriesekoop legt uit dat als iemand veel spanning in de schouders heeft, diegene veel zittend werk doet. "Heel grappig om dat op te merken. Ik probeer mensen bewust te maken van hun lichaam en alle spanning en ontspanning. Binnen één les merk je al verschil, maar ik geef ook individuele trainingen. Dat veranderingsproces is bijzonder om te zien."

Bettine Vriesekoop vertelt dat Nederlanders geen idee hebben wat je allemaal met een tafeltennisbal kunt doen. "In China wordt het met de paplepel ingegoten. Hier heeft het een heel ander imago, ontzettend jammer dat het niet als een serieuze sport wordt gezien. Gelukkig hebben veel tafeltennisverenigingen nu wel hun eigen accommodatie in plaats van een zaaltje achteraf."

Training

Op vrijdag 5 oktober komt Bettine Vriesekoop naar TTV Reeuwijk, in de Gymzaal Reeuwijk-Dorp aan de Overtoom 8a. De training begint om 15.00 uur en duurt tot circa 17.00 uur. Een strippenkaart voor tien middagen kost 35 euro. Aanmelden en meer informatie: Bettie Schouten via e-mail info@ttvreeuwijk.nl of telefoon 06-30814183.

Tekst: Sanne Lenselink

Advertentie

Categorieën