Logo kobr.nl
Foto: Henrik van Straten

Politieke hart van Matthijs Vet is sneller gaan kloppen

Bodegraven - Matthijs Vet uit Bodegraven is voor de zomer benoemd tot bestuurslid van PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren. Op de middelbare school werd de interesse in de politiek voorzichtig bij de nu twintigjarige Matthijs aangewakkerd. Twee jaar geleden op de Hogeschool, de plek waar de wereld wat meer voor hem open ging, begon zijn politieke hart nog sneller te kloppen. Daar besloot hij zijn politieke ambities verder uit te diepen. Hij werd lid van de plaatselijke jongerenafdeling PerspectieF.

Matthijs ambieerde een bestuursfunctie in het landelijke orgaan van PerspectieF en solliciteerde. Bij deze sollicitatieprocedure - die uit meerdere rondes bestond - werd een rapport over de kandidaten opgesteld en de leden konden vervolgens het nieuwe landelijke bestuur kiezen. Iets wat gunstig voor hem uitpakte. Twee maanden na zijn sollicitatie werd Matthijs gekozen tot secretaris. "Zaterdag 15 september was de kick-off in de Jacobikerk in Utrecht en zijn de plannen en ideeën voor de komende periode gepresenteerd," vertelt Matthijs. "PerspectieF is een partij van jongeren. De leden kiezen zelf de onderwerpen die zij belangrijk vinden. Visie op de EU, jongeren & verslaving en jongeren in de gevangenis staan nu op het programma."

Weerspiegeling van maatschappij

Matthijs studeert geschiedenis in Leiden en combineert dit met de functie van secretaris. Hij vindt het belangrijk dat er een goede mix is tussen leeftijd, geslacht, afkomst en achtergrond in de politiek. "Een weerspiegeling van de maatschappij. Bij de politiek blijft een beetje het 'vijftigplus- mannen-in-pak' idee hangen en juist de nieuwe generatie mag zich tonen en z'n mening geven."

Jongeren in politiek

Zo heeft Matthijs met een groep jongeren in Bode­graven ervaren dat er naar je geluisterd wordt wanneer je jouw stem laat horen. "Onze initiatieven werden en worden enorm gewaardeerd in de gemeente." Om jongeren meer bij de politiek te betrekken gaat hij graag persoonlijk het gesprek aan. "Face to face. Via mijn vriendengroep, maar ook bij verengingen en scholen merk ik dat de interesse voor politiek er echt wel is." Het attenderen dat er voor iedereen plek is in de politiek en een ieder zijn steentje ongeacht niveau en afkomst kan bijdragen, is iets wat Matthijs graag deelt. "De politiek hoeft geen 'ver van mijn bed show' te zijn. Laagdrempelig kan men instromen." Het klimaat is één van de onderwerpen waar Matthijs zich sterk voor inzet. "Het klimaat verandert en dat heeft gevolgen op diverse vlakken. Denk hierbij aan massa-immigratie door de klimaatverandering, maar ook de instabiliteit tussen landen als het bijvoorbeeld om oliewinning gaat."

Onderwerpen als goede zorg voor ouderen en studenten die zich kunnen vestigen, gaan hem ook aan het hart. "Het fijne is dat de ChristenUnie in de coalitie zit, zodat de lijnen voor ons kort zijn. Zo hebben we eerder een motie ingediend over het leenstelsel en daar zijn daadwerkelijk Kamervragen over gesteld." Matthijs besluit: "Iedereen is welkom in de politiek. Laat van je horen, je stem geldt!"

Tekst en beeld: Melanie Kastelein

Meer berichten