Duurzaamheidambities besproken in commissie Ruimte "We willen van alles, maar kunnen niet zo veel"

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - In de laatste commissievergadering Ruimte bogen de leden zich over de notitie waarin de duurzaamheidsambities van de gemeente zijn opgenomen. Een onderwerp dat, zo voorspelt wethouder Robèrt Smits, nog wel 50 jaar op de agenda's terugkomt.

De notitie is tevens een terugkoppeling van de inspraak- en presentatieavond die op 6 juni dit jaar werd gehouden en gaat onder andere in op duurzame energieopwekking door middel van zonneweiden en windmolens. Een voornaam doel is om in het jaar 2022 minimaal 50.000 zonnepanelen op woningen en 150.000 stuks op bedrijfsdaken te realiseren. Op het gebied van windenergie wordt gedacht aan 22 windmolens die ieder 3 Megawatt aan stroom kunnen opwekken. Alle fracties in de commissie onderkenden het grote belang van de energietransitie. Zij vroegen echter ook aandacht voor andere technische innovaties op dit gebied, die momenteel misschien nog niet of slechts beperkt beschikbaar zijn, maar waarvan de ontwikkeling naar verwachting in de komende jaren snel zal gaan.

Meerdere fracties vroegen de wethouder niet alleen in te zetten op energietransitie, maar ook maatregelen te nemen die een breder effect hebben op de CO2-problematiek, die mede zorgt voor een versnelde opwarming van de aarde. Extra maatregelen op het gebied van besparing op energieverbruik worden daarvoor nodig geacht. Voor de commissieleden bleek het zoeken naar oplossingen niet eenvoudig. Hennie Castelein (BBR) noemde het lastig om aan de hand van de gespreksnotitie tot een echte concretisering te komen en ziet een schrikbeeld voor zich als in de regio 580 windmolens worden gerealiseerd. Voor Ton Klein (D66) hoeft de taakstelling van 22 windmolens niet per se binnen de gemeente gerealiseerd te worden en Robin Kersbergen (VVD) waarschuwt ervoor dat wij de gemeente niet als een eiland moeten zien. Hij stak in een korte presentatie bovendien een waarschuwende vinger op ten aanzien van de effectiviteit van windmolens, omdat die volgens berekeningen in onze gemeente niet erg groot is. Het effect van de windmolens op het landschap liet hij in compositiefoto's zien, waardoor de gigantische omvang van deze apparaten ten opzichte van bijvoorbeeld de watertoren is de Meije opvallend was. Evenals Merel van Dijk (Groen Links) voorziet Lisbeth Hertogh (PvdA) steeds weer nieuwe uitdagingen en problemen, of, zoals Merel zei: 'wat voor vandaag genoeg is, is het niet voor morgen.' Lisbeth pleit ervoor om lokaal naar oplossingen te zoeken en de inkomsten die daar mogelijk uit voortvloeien ook lokaal te besteden.

Evenals zijn collega's Peter van der Glas (SGP) en Fred Westerink (ChristenUnie) wilde CDA-woordvoerder Jan van Rooyen niet weglopen voor de verantwoordelijkheid, maar de schouders er onder zetten. "Wij willen echter van alles en kunnen niet zo veel," was echter zijn conclusie, waarbij hij ook bedenkingen uitte voor de aanleg van grootschalige zonnepaneelweiden op landbouwgrond.

Warmteplan

Wethouder Smits stelde vast dat de problematiek door de commissieleden goed begrepen was en dat er echt stappen moeten worden gezet omdat Nederland in Europa ver achterloopt. In 2021 moet er een warmteplan liggen en een klimaatadaptatie-stresstest worden gedaan. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet. Veel zal ook in regionaal verband moeten worden opgepakt, omdat is vastgesteld dat de regio Midden-Holland 1,5% van de landelijke CO2-reductie moet leveren. Verder gaf hij aan dat de Energie-coöperatie dagelijks op pad is om locaties voor zonnepanelen te zoeken en dat de Stichting Groen Platform inwoners adviseert hoe zij op energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door middel van isolatie.

Omdat de discussie nog niet geheel was beëindigd, wordt deze tijdens een volgende vergadering voortgezet.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën