Afbeelding
Foto: Marlien van Leeuwen

Diamanten bruidspaar Moons-Van Veen

Algemeen

Reeuwijk - Tijdens het zomerkamp van de Katholieke Jeugdbeweging sloeg de vonk over. Dat jaar hadden de Reeuwijkse kinderen hun tentenkamp opgeslagen in de Drunense Duinen. Arnold was de hopman van de Verkenners en Corrie de akela van de Welpen. Liefde op het eerste gezicht! En het is altijd aan gebleven. Arnold (86 jaar) vond haar leuk, lief én mooi en Corrie (84 jaar) vond hem charmant en stoer.

Arnold Moons werd samen met zijn tweelingbroer Leo op de boerderij in Waddinxveen geboren. Helaas overleed hun vader op jonge leeftijd, waarop hun moeder met haar vijfjarige tweeling weer bij haar ouders in Reeuwijk ging wonen. Corrie was ook boerendochter. De boerderij van haar ouders stond aan de Middelburgseweg. Met de opbrengsten van de koeien, varkens en kippen moesten er maar liefst twaalf kinderen worden grootgebracht. Corrie was de achtste op rij.

Les van de nonnen

Tijdens haar lagere schooltijd heeft Corrie, vanwege de oorlog, op vier verschillende plekken les gekregen. Want de katholieke school van het dorp was in beslag genomen door de Duitsers. Er stonden hoofdzakelijk nonnen voor de klas. Na de oorlog kwamen er steeds meer juffrouwen. Ook Arnold ging naar dezelfde lagere school. Na die tijd heeft Arnold de Ambachtsschool gevolgd. Met het timmermansdiploma op zak is hij de bouw ingegaan. Arnold: "Maar dat was niets. Als zeventienjarige kocht ik een transportfiets met twee koffers. Daaruit verkocht ik textiel, werkkleding, ondergoed en zo meer. Na een jaar had ik mijn rijbewijs en kocht ik een auto om van daaruit te gaan venten." Corrie: "Vanaf het moment dat ik kennis kreeg van Arnold, ben ik in een winkel met textielgoederen in Gouda gaan werken. We zijn op het gemeentehuis aan de Raadhuisweg getrouwd door een oom van ons, Gerard van Leeuwen. Hij was op dat moment gemeentesecretaris. Ons kerkelijk huwelijk werd in de katholieke kerk op het dorp voltrokken. Met aansluitend feest in Amicitia."

Jabo tapijt, een touwproduct

Geen wittebroodsweken, maar gelijk aan het werk in de textielwinkel in Waddinxveen die ze hadden overgenomen. Corrie in de winkel en Arnold de weg op. Al snel nam de woninginrichting de overhand en werd Arnold de stoffeerder van datgene wat Corrie in de winkel verkocht. Er moest zelfs een mannetje bijkomen. Arnold: "In die tijd kreeg je Jabo tapijt - vóór die tijd woonde de gemiddelde arbeider op een plankenvloer waar hooguit zeil met een karpet op lag. Jabo was een soort gevlochten touwproduct wat in banen van 100 cm aankwam. 's Avonds naaiden we die banen met naald en draad aan elkaar. Soms drie, vier stuks om zo de kamerbreedte te krijgen. Pas later kwam de vloerbedekking zoals we die nu kennen. We hebben heel hard gewerkt, maar met ontzettend veel plezier. Het was een prachtig vak; na 37,5 jaar zijn we gestopt." Ze kregen drie kinderen: John, René en Angela. "Ze wonen alledrie in Waddinxveen en dat is lekker dichtbij!" Het echtpaar woont alweer jaren in het ouderlijk huis van Arnold aan de Zoutmansweg.

Feest

Burgemeester Van der Kamp heeft hen gefeliciteerd met hun diamanten huwelijk met een bloemetje namens de gemeente. Over een week wordt er, net als 60 jaar geleden, feestgevierd bij Amicitia op Reeuwijk-Dorp. Samen met hun kinderen, partners, acht kleinkinderen, zelfs drie achterkleinkinderen en verdere familie en vrienden.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën